Home Vijesti USKOK: 20 osoba pod istragom zbog invalidskih mirovina

USKOK: 20 osoba pod istragom zbog invalidskih mirovina

1928
3

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv 20 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja, primanja i davanja mita, pomaganja u davanju mita te protuzakonitog posredovanja, a povezano sa stjecanjem invalidskih mirovina.

Kako je objavljeno na web stranicama USKOK-a, osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, kao ovlašteni vještak HZMO-a, Područna služba Bjelovar, tijekom ove godine, zainteresiranim osobama za novčanu naknadu izdavao nalaze i mišljenja o radnoj sposobnosti na temelju kojih su tim osobama priznavana prava na invalidske mirovine ili mirovine u većem iznosu neovisno o postojanju stvarnih osnova za to.

Prvookrivljenik je okupio i u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenika, trećeookrivljenika, četvrtookrivljenika, petookrivljenika i šestookrivljenika koji su, sukladno prethodnom dogovoru, uz novčanu naknadu, pronalazili osobe koje su bile zainteresirane za takvo sjecanje ili uvećanje invalidske mirovine, kontaktirali s tim osobama, upućivali ih da prikupe potrebnu dokumentaciju i ugovarali im sastanke s prvookrivljenikom.

Od ostalih okrivljenika preuzimali su zatraženi novac i dogovoreni iznos predavali prvookrivljeniku koji je nakon preuzimanja novca izdavao dogovorene nalaze i mišljenja, navodi se u USKOK-ovom priopćenju. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

Istovremeno, skandal oko lažnih invalida potresa izbornu listu Ljube Jurčića, na kojoj se nalazi Lazar Grujić, kojemu je uhićeni doktor Rubala navodno sredio mirovinu.

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić našao se pod sumnjom da je 1993. invalidsku mirovinu dobio na intervenciju liječnika Drage Rubala, nekadašnjeg zaposlenika HZZO-a, poznatog i kao TV-voditelj.

Rubala je u pritvoru zbog sumnje da je invalidske mirovine prodavao za dvije do pet tisuća eura, no Grujić je sve sumnje u vlastitu mirovinu odbacuje.

“Ova moja privatna liječnička i moja tajna ostaje naša tajna, mislim dijagnoza. A sve ostalo, ako nekome nije nešto jasno, neka pravne institucije odrade svoj posao. Ja sam prije 19 godina umirovljen po svim važećim propisima Republike Hrvatske”, izjavio je Grujić za RTL.

Hoće li ovo biti velik problem, Grujićev koalicijski partner Ljubo Jurčić zasad ne želi reći.

“Ovo nam je nova informacija. Vjerujem da je sve ispravno, ali tek nakon konačne potvrde ćemo razmišljati o posljedicama”, izjavio je Ljubo Jurčić.

Ni nevladine udruge ne žele ocjenjivati slučaj bez konkretnih potvrda, no jasno je kako bi stvari morale funkcionirati.

“Jer nema smisla zaista da birači povjeravaju upravljanje zajedničkom imovinom onome tko je tu zajedničku imovinu zloupotrijebio za nekakav vlastiti interes”, rekao je za RTL Zorislav Antun Petrović iz Transparency International Hrvatska.

Zloupotreba javnog za vlastiti interes u Hrvatskoj nije bila rijetka pojava. Prema posljednjim informacijama, USKOK je, nakon Varaždina i Zagreba, istragu o lažnim mirovinama proširio i na Bjelovar, gdje je danas uhićen vještak Zavoda za mirovinsko, a istražuje se još 19 osoba.

USKOK navodi kako osnovano sumnja da je prvookrivljenik, kao ovlašteni vještak HZMO-a, tijekom 2011. godine zainteresiranim osobama za novčanu naknadu izdavao nalaze i mišljenja o radnoj sposobnosti, na temelju kojih su tim osobama priznavana prava na invalidske mirovine ili mirovine u većem iznosu neovisno o postojanju stvarnih osnova za to.

3 COMMENTS

 1. Rijetki su oni na političkoj sceni kojima USKOK ne bi mogao stati na vrat. Čista je pragma kad će se aktivirati
  spoznaje.
  V.Gotovac:Ono što je umrlo u Moskvi,umrijet će i ovde.

 2. Ovo što piše “Jutarnji” je prestrašno !
  Ispada da ovom pokvarenjaku fali pola glave…on je ošao u INVALIDSKU mirovinu sa 46 godina, a nije mu zapravo ništa !
  U Italiji postoji specijalni odjel pri Guardiji di finanaza koji prati i prijavljuje lažne invalide, a kad im se dokaže lažni invaliditet
  onda moraju vratiti SAV novac sa kamatama i ostane im samo minimalna starosna mirovina koju bi dobili inače u momentu umirovljenja.
  Ovaj Lazar sam zna koliki je invalid, ma kakva “moja tajna”, pa to znači odmah da mulja.I onda još Jurčić takvoga koji je nositelj liste ne provjeri nego ga pošalje da polemizira na HRT 1 sa ostalim protukandidatima,da ga cijela HR vidi i bolje upozna, a članak u “Jutarnjem” je već izišao, pa gdje mu je razboritost?
  Osobno sam smatrao Jurčića odmjerenim i mudrim , ali ako je dobar ekonomist ne znači da je i dobar političar.
  Ovaj “gaf” će ga stajati mnogo glasova jer ne daje vjerodostojnost njegovoj listi, a birači će to znati kazniti ne davanjem glasova.
  Bravo za ” Jutarnji” koji je odlično obavio novinarski posao i za “Rijeka danas” koji je to objektivno prenio, sad barem znam da niste novine PGS-a !

 3. boki. Unatrag pedesetak godina moju majku je susjeda,žena udbaša ovako rekla: Slave naći ćemo dva svjedoka i dobiti ćeš
  boračku mirovinu. Mom su ocu 1947 odbili molbu da mu odobre da se oženi mojom mamom, pa je napustio vojsku i otišao
  na Deltu nositi daske. Prema tome nije ovakva rabota strana na ovim prostorima. To je kontinuitet vlasti komunista onda, i ex
  komunista danas.
  V.Gotovac: Ono što je umrlo u Moskvi, u,mrijet će i ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here