Home Biznis Uskoro poskupljuje struja?

Uskoro poskupljuje struja?

798
0

Dnevnik Nove tv saznaje kako bi uskoro trebala poskupiti struja, navodeći kao razlog naknadu za obnovljive izvore energije.

“Cijena će se vrlo vjerojatno mijenjati zbog ove naknade za obnovljive izvore energije. Jer HROTE (Hrvatski operator tržišta energije) koji s tom naknadom plaća ove koji proizvode po povlaštenoj cijeni je praktički svaki mjesec u gubitku od 20 do 30 milijuna kuna”, objašnjava u Dnevniku Nenad Kurtović, savjetnik za energetsko tarifiranje udruge Potrošač.

“Posebno želimo istaknuti da se u ovoj i narednoj godini očekuje realizacija i preostalih projekata koji još nisu ušli u sustav poticanja temeljem sklopljenih ugovora te se procjenjuje kako će, uz gore navedene razloge pada prihoda, biti potrebno intervenirati u prihodovnu stranu sustava poticanja, a sve u cilju osiguranja budućeg urednog podmirivanja ugovornih obveza Operatora tržišta”, priopćili su iz HROTE-a dodajući su da su orošle godine imali 340 milijuna kuna manji prihod od planiranog.

“Prihodovna strana je mala, a povlaštenih proizvođača je sve više”, kažu.

Iz vlade, koja odlučuje o visini naknade, poručuju da se situacija prati te da se situacija na tržištu sada stabilizirala pa zasad nema potrebe za povećanjem naknade.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here