Home Kolumne Vojska bez generala!

Vojska bez generala!

846
0
Piše: Boris Bradarić

Postoje treneri koji mogu trenirati samo vrhunske momčadi. Njima nije bitno kakvu taktiku igraju jedino im je bitno da izbalansiraju momčad super zvijezda te za svaku poziciju imaju rješenje koje će tim ključnim igrac+čima omogućiti da iskažu svoju iznadprosječnu kvalitetu. Čak i u Rusiji, na nekim utakmicama, dalo se naslutiti da je oko najpoznatijih hrvatskih zvijezda stvorena takva atmosfera gdje studiozna taktika i prepoznatljiv hrvatski način igranja ne igraju nikakvu ulogu. To je bila odlična ekipa individualaca kojima je u karijeri ostala zadnja prilika da nešto osvoje s nacionalnom vrstom. Kada se samo pogleda kilometarska statistika pojedinih igrača može se reći da su dani zadnji atomi energije skoro na svim utakmicama. Individualna kvaliteta i velika požrtovnost bili su ključ uspjeha u Rusiji, a ne razrađena taktika.
Problem Dalića je što je ostao na to istom ruskom mentalnom sklopu, a momčad se ispuhala. Isto tako, Hrvatska nije reprezentacija nekoliko mega zvijezda da bi se oko njih gradila igra sa vodonošama. Nashvatljivo je da mi dan danas ne znamo stožerne igrače prve momčadi nego se za svaku utakmicu luta sa sastavom. Nemamo niti naš prepoznatljivi stil igre koji bi trebao proizaći iz ukomponiranih individualnih kvaliteta koji čine snažan kolektiv. Kada igrate protiv jačih reprezentacija sigurno da trebate imati mogućnost promjene taktike barem tri do četiri puta u toku utakmice, ovisno o protivniku i rezultatu, ali to su uvijek varijacije na postojeći stil igre. Dobar primjer za to je francuska reprezentacija gdje je Didier Deschamps, bez obzira na svoje mega zvijezda, izgradio francuski stil igre, a isto se može reći za Garetha Southgatea. Nikad engleska reprezentacija nije izgledala tako moćno, a prijašnje generacije su po imenima bile daleko bolje. O njemačkoj reprezentaciji ne treba puno govoriti jer to je ekipa koja i bez mega zvijezda radi kao dobro nauljeni i pouzdani njemački stroj.
Ako analiziramo Dalićevu taktiku protiv Češke i češku taktiku protiv nas onda možemo shvatiti razliku između hrvatske, taktike koja se vrti oko pojedinaca i kolektivne taktike koju je primijenio češki selektor.
Dalićeva taktika se temeljila na Rebiću, jedinoj špici, koji će kao Manđa terorizirati protivničku zadnju liniju kako bi u određenom trenutku Kramarić, Perišić ili Brekalo, polušpice, došli u poziciju jedan na jedan. Češka taktika temeljila se na plitkoj obrani, dalje od vlastitog gola, s blokovskim pomicanje cijelih linija prema lopti kako bi se suzio prostor za hrvatsko razigravanje srednje linije. Za razliku od Rebića, koji je trčao kao kokoš bez glave, udaljen od druge linije, Česi su imali dvije linije plitkog pritiska na zadnju i srednju liniju. Kada je lopta bila na našoj desnoj strani, cijeli češki blok se pomicao na tu stranu dodatno pokrivajući prostor koji je bilo nemoguće vertikalno probiti. Svaka odbijena lopta ili svaki pokušaj dodavanja završavao je u češkim nogama. To je bilo jadno za gledati, a izgledalo je kao kada netko glavom konstanto pokušava probiti betonski zid.
Kada netko igra protiv vas na takav način onda morate biti sposobni brzo zarotirati stranu da se njihov blok nema vremena premjestiti prema lopti i da barem njihova prva linija ispadne iz igre. Za to morate imati ofanzivne bekove pa čak i stopera/čistača koji će znati uletjeti u dubinu i izbaciti 5 do 6 protivničkih igrača iz igre u jednom trku. Ovo su uigrane akcije i šablone koje se standardno vježbaju na treninzima, a da ne govorim o školskim kretanjima bez lopte igrača u špici koji moraju znati primiti, zadržati ili odigrati brzu i preciznu povratnu loptu našim nadolazećim polušpicama ili ofenzivnim igračima zadnje linije. Kada sam ja svom beku, polušpici ili veznom otvorao prostor uvijek sam im pokrivao leđa da nam taj prostor ne ostane prazan u slučaju gubitka lopte i kontranapada. Kada sada gledam Hrvatsku, nešto mi govori da mi niti imamo uigrane akcije i šablone za pojedine taktike niti igrači znaju pokrivati prostor u njihovoj izvedbi. Ti dečki izgledaju kao da su se jučer prvi put upoznali na terenu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here