Home Vijesti Uvrijedilo Končara: Odustaje od 3.maja, uzima Kraljevicu i Brodotrogir

Uvrijedilo Končara: Odustaje od 3.maja, uzima Kraljevicu i Brodotrogir

1188
2

Danko Končar vrlo je blizu odustajanja od kupnje riječkog brodogradilišta “3. maj”, doznaje Večernji list od izvora vrlo bliskog Končaru – Končar je praktično već odlučio odustati od “3. maja”, a na tu odluku znatno su utjecali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i sindikalci iz riječkog škvera koji su bili krajnje nekorektni jer su u medije izašli s informacijama sa zatvorenog sastanka. U medije je plasirana dezinformacija o najavi otkaza za više od tisuću zaposlenika “3. maja”. A o tome Končar uopće nije govorio – kaže izvor Večernjeg lista.


Danko Končar

Unatoč tomu, i dalje je zainteresiran za kupnju Brodotrogira i Kraljevice.

– Tamo sindikalci misle drukčije nego u “3. maju” i Končar će sav svoj novac i snagu usmjeriti u ta dva brodogradilišta – kaže izvor.

Hoće li Končarova odluka značiti stečaj riječkog škvera, koji zapošljava 2500 ljudi?

– Danko Končar je na subotnjem sastanku nekoliko puta ponovio brojku od tisuću do 1500 radnika viška, a potom kazao kako nema ugovorenih novih poslova. Bilo mi je sve jasno – komentirala je Končarovu najavu Nada Jelinić Starčević, predsjednica Radničkog vijeća u “3. maju”. Na pitanje što dalje, jer je Končar, odnosno njegova tvrtka “Jadranska ulaganja”, jedini predao ponudu za privatizaciju 3. maja, Starčević veli kako se čudi zašto je uopće došlo do lažne alternative – privatizacija ili stečaj.

– Čačić i Ministarstvo gospodarstva nisu dobro proučili situaciju “3. maja” s obzirom na obveze države prema riječkom škveru koje se odnose na novčanu naknadu za oduzete nekretnine i pomorsko dobro, u vrijednosti otprilike 3,2 milijarde kuna, a koje su veće nego gubici brodogradilišta nastali u posljednjih 15 godina. Pozitivni smo, imamo ugovorenih poslova do kraja godine, likvidni smo. Ni ministar Čačić ne može proglasiti stečaj, osim ako država ne bankrotira. Spominjanje stečaja apsurdno je i nije zakonski utemeljeno. To bih mogla i slikovito predočiti – kao da Končarovom operativcu, zdravom čovjeku, pripremamo sprovod – izjavila je i rekla da nije nimalo iznenađena razvojem događaja jer joj od početka nije bilo jasno što Končar radi u toj priči. Predsjednik sindikata “3. maj” Željko Maračić veli kako su nakon sastanka dobili dojam da se nešto takvo sprema. Čuo je, kaže, izjavu Končarova sina Nenada da će oni, ako ih u “3. maju” ne žele, odustati.

– Možda smo im dali potreban povod, ali nam to nije bila namjera. Vlada vodi privatizaciju, a to sviđa li se nama Končar ili ne, manje je važno. On ne donosi posao, a mi smo s poslom pri kraju. Ostaje problem zaposlenosti i opstojnosti, stečaja se, zasad, ne trebamo bojati. Končar je partner Vlade, a mi smo u drugom planu i ne vjerujemo da imamo toliki utjecaj, na nama je da radimo. Ni dosad nismo znali tko je vlasnik škvera – kazao je Maričić.

Riječki gradonačelnik V. Obersnel informaciju o povlačenju Končara jučer nije htio komentirati.

– Privatizacija škvera ozbiljna je stvar. Končar to treba riješiti s onima koji su raspisali natječaj o privatizaciji, dakle s Vladom – kratko je kazao. Čačić je poručio da će povlačenje Končara iz “3. maja” komentirati kad bude službeno.

2 COMMENTS

  1. Nataša Starčević Jelinić zloupotrebljava “volju” države da “plati” pomorsko dobro kojeg nikada nije mogao biti vlasnik 3.Maj, niti bilo koja druga firma na jadranu Pomorsko dobro može biti samo u režimu koncesije. Uopće i previše se riječka politika igra s zaposlenima. Kao Oni u Radničkom vijeću će određivati tko može doći ili ne doći. Što socijalizma nikad dosta. Ok otjerajte Končara pa evo Vam kapacitet Obersnela i kapacitet Vujića neka oni vode 3.Maj i donesu prosperitet kao što su donijeli ovom gradu u posljednjih 22 godine.

  2. Projekt Pretvaranja Industrijske ulice u elitni dio grada dolazi u završnu fazu.Gradske vlasti su sve učinile da se preseli INA, Metis,Torpedo su uspješno zatvorili, a sada je na redu i 3. Maj.Također su u Martišnici htjeli napraviti marinu pa ih je zaje..
    SANADER spasivši V.Lenac. Najveći kriminalac u državi spasio je nekoliko tisuća radnih mjesta u Rijeci!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here