Home Vijesti Uz pomoć facebooka do tri kandidata za trg ispred centra Zamet

Uz pomoć facebooka do tri kandidata za trg ispred centra Zamet

1132
5

Bezimeni trg ispred dvorane na Zametu uskoro bi trebao dobiti svoje ime. U Odboru za mjesnu samoupravu koje Gradskom vijeću predlaže nazive ulica i trgova inicijativu su prvo prepustili vijeću mjesnog odbora Zamet na čijem se području nalazi trg. Nakon dužeg vremena iz mjesnog odbora je pristigao prijedlog da se trg nazove Zametski trg što su u Odboru morali odbiti jer među nazivima ulica već postoji Zametska ulica, a pravilnik ne dopušta dupliranje naziva na području grada.


Bezimeni trg uskoro dobija ime

Kako bi u proceduru imenovanja uključio građane, predsjednik Odbora za mjesnu samoupravu Danko Švorinić ih je putem facebook grupe Riječka enciklopedija – Fluminensia prije nekoliko dana pozvao da se uključe u predlaganje naziva trga. Svojevrsni brainstorming putem facebooka na površinu je izbacio tri zanimljiva prijedloga: Trg riječkih olimpijaca, Trg Sloga i Trg Zametskih zvončara.

Trg riječkih olimpijaca bio bi posvećen Riječanima osvajačima olimpijskih medalja, trg Sloga istoimenom društvu osnovanom 1900. godine u sklopu kojeg se spominje prva čitaonica na Zametu (stariji Riječani se sjećaju i kina na Zametu koje je pod istim nazivom djelovalo do 1963. godine). Trg Zametskih zvončara posvetio bi se jednoj od najbrojnijih i najstarijih grupa riječkog karnevala te tradiciji zvončarstva na našim prostorima koja je odnedavno pod zaštitom UNESCO-a.

Odbor za mjesnu samoupravu je na sjednici održanoj u petak odlučio sva tri prijedloga uvrstiti u fond imena ulica grada Rijeke. Kako ističe predsjednik Odbora Švorinić, jedan od tih prijedloga biti će uskoro upućen prema Gradskom vijeću kao službeni prijedlog Odbora, a preostala dva ostaju u fondu za naziv nekog od budućih trgova na području našeg grada.(rd)

5 COMMENTS

  1. Trg ispred dvorane bi se trebao zvati Trg Vittorio Drog. Čovjek kojem pripadaju velike zasluge za zametski i riječki sport, između ostaloga njemu pripadaju zasluge što postoji RK ZAMET. Čovjek je umro a nije doživio izgradnju dvorane koju je sanjao cijeli svoj život.

  2. A zašto bi se sada morao imenovati trg? – Ostavimo nešto i za generacije koje dolaze.
    Budimo iskreni, RK Zamet nije imao nekakvih značajnih uspjeha, ali se nadam da će ih imati u budućnosti.
    Kada se nešto značajno i ostvari, neka se i trg nazove po osobi koja će biti najzaslužnija za ta ostvarenja. Ovako, mislim i da nema nekakvog smisla.
    Istaknuti riječki rukometaši (Matošević, Džomba…) svoje su najznačajnije igračke partije dali za klubove u drugim državama i klubovima pa se nadam kako će u budućnosti i ženska i muška ekipa imati svoje predstavnike za davanje imena, kako dvorani, tako i trgu (npr. Dvorana Pere Perića, Trg Maje Majić). Na kraju krajeva, takve se stvari rade i u svijetu: stadion Giuseppe Meazza, stadion Santiago Bernabeu…

  3. Zaboravio sam navesti i primjere iz Hrvatske: dvorana Dražena Petrovića u Zagrebu, Trg Dražena Petrovića u Šibeniku.

  4. zanimljiv prijedlog ali morati će pričekati izum stroja za putovanje kroz vrijeme. do tada, trgovi i ulice će se morati imenovati ljudima iz prošlosti umjesto ljudima iz budućnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here