Home Vijesti Vakula otkrio kad se očekuje prestanak bure i snijega: Ne vidim skori...

Vakula otkrio kad se očekuje prestanak bure i snijega: Ne vidim skori potpuni prestanak oborina, ali…

107
0

Kad se očekuje kraj oborina, ali i jake bure u Dnevniku HTV-a saznali smo od cijenjenog hrvatskog meteorologa Zorana Vakule.

– Ne vidim skori potpuni prestanak oborina, ali već sutra će one biti znatno manje i rjeđe, ne samo od nedjelje, nego i od danas, kad je samo ponegdje bilo više od 10 litara po četvornome metru. Srećom, i bura će nastaviti slabjeti, ali još nedovoljno da bi prestala ograničenja u prometu. Stoga i dalje valja računati na lokalno olujne udare, osobito podno Velebita. Ponovno nepovoljnije – vjetrovitije, uz češće oborine, opet snijeg u gorju – bit će u srijedu i prvom dijelu četvrtka, a tek u nastavku tjedna slijedi zamjetnija stabilizacija i prestanak ovako prilično nepovoljnih vremenskih uvjeta, ali još uvijek će povremenih oborina biti. Naravno, zimski će i dalje ostati – pa valja računati na snijeg i njegovo topljenje te mjestimičnu poledicu, istaknuo je.

Je li glavnina problema na cestama uzrokovana upravo kombinacijom obilnoga snijega i jake bure?

– Kombinacija snijega i bure uobičajena je za zime na Jadranu i uz njega. Nisam stigao detaljno analizirati, ali ne mislim da je ovo bilo neka jako rijetka i intenzivna situacija. Jest, palo je oko pola metra snijega i bilo je zapuha, ali u povijesti nalazimo i puno žešća i teža vremenska stanja. Djeluje mi da smo zbog prevladavajuće razmjerno blagih zima s rjeđim ovakvim situacijama nego prije nekoliko desetljeća malo zaboravili u kojem i kakvom podneblju živimo, a možda si i malo više dopuštamo nego prije, uzdajući se u autoceste, automobile… Treba samo pratiti vremensku prognozu i izvještaje, rekao je.

Svima koji ne moraju hitno na put, poručio je da pričekaju drugi dio četvrtka.

– Od petka do ponedjeljka, mislim da će se normalnije prometovati. Sutra smirivanje, u srijedu i prvi dio četvrtka ponovno nepovoljnije vremenske prilike, ali ne onako nepovoljne kao jučer i prekjučer, kazao je.

– Prema trenutačnim prognozama vjerojatnost nekog zamjetnog zatopljenja u skoroj budućnosti, 7 do 10 dana, iznimno je mala. Vjerujem da se snijeg neće naglo otapati. Ali naravno, valja biti na oprezu i redovito pratiti situaciju, zaključio je.

Previous articlePogledajte nevjerojatan gol iz Serie A: Postignut je iz slobodnjaka s centra
Next articleRusi protiv Ukrajinaca kod Svatova koriste strašnooružje, eksplodira kao atomska bomba i uništi sve (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here