Mozaik

Vakula: Ovogodišnji rujan jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja!

Vakula: Ovogodišnji rujan jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja!

Za razliku od uragana, tajfuna i ostalih vremenskih nepogoda koji su tema dana i tjedna u svijetu, u Hrvatskoj i okolici do petka se nastavlja relativno stabilno razdoblje. Tek za sljedeći vikend – kao i za nekoliko prošlih – ponovno se povećava vjerojatnost nestabilnijeg i svježijeg vremena, piše Zoran Vakula za HRT.

I dok za podrobnije i pouzdanije prognoze za sljedeći vikend još valja pričekati, i pratiti barem neke od emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju – do petka je gotovo pa sigurno da će u Hrvatskoj i bližoj okolici prevladavati suho, sunčano te i dalje iznadprosječno toplo vrijeme, ponegdje uz još poneki vruć dan, osobito u Dalmaciji, ali i gdjegod u sjevernijim krajevima.

Toplo kao rijeko kada

Pritom temperatura zraka uglavnom neće zadovoljavati uobičajene kriterije za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, ali bi neki ipak mogli osjećati neugodu, budući da im organizam u ovo doba godine očekuje znatno nižu najvišu dnevnu temperaturu zraka.

Zbog te najviše dnevne temperature zraka, ali i zbog neuobičajeno toplih noći i jutara, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela mjeseca u većini je krajeva viša od prosječne za 2 do 4 °C, kao u malo kojem rujnu, a sljedeći će dani to odstupanje još povećati pa će prva tri rujanska tjedna – od 1. do 21. rujna – biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, koja je u nekim mjestima počela još sredinom 19. stoljeća. Srećom, vrlo vjerojatno neće biti rekordno toplo kao 2011. godine.

Do sada kojekako, a sada jedno od najduljih suhih razdoblja 2018.

Premda je količina oborine već na početku mjeseca ponegdje nadmašila neke rekorde, kao primjerice na osječkoj zračnoj luci, a mjestimice je već i veća od prosjeka za cijeli rujan – osim u okolici Osijeka i u primjerice Varaždinu i Koprivnici, u mnogim je mjestima oborine znatno manje nego je uobičajeno u rujnu, osobito u Dubrovniku, gdje je do sada izmjereno samo oko 3 litre kiše po četvornome metru.

Štoviše, u većini Hrvatske nalazimo se u jednom od ove godine najduljih razdoblja suhog vremena – niza dana bez kapi kiše – ponegdje možda i najduljih. U mnogim mjestima posljednja je oborina posljednji put izmjerena u subotnje jutro 8. rujna, a sljedeća će – ostvare li se trenutačne prognoze – vjerojatno tek sljedeći vikend.

Uživajmo u ljetnom ugođaju, a i relativno toplom moru

Stoga, premda je po klimatološkom izračunu još jedno ekstremno toplo ljeto završilo, uživajmo i sljedećih dana u ljetnom ugođaju i iznadprosječnoj toplini, gdjegod čak i vrućini, koja će zbog jutarnje svježine vjerojatno mnogima biti lakše podnošljiva od one tijekom srpnja i kolovoza. I još ako ste uz more temperature uglavnom od 23 do 25 °C, uz buru, još češće burin pa maestral… Klimatske promjene imaju i dobre strane…

Oprezno u prometu

Eh, da, na kraju još valja podsjetiti kako će osjetljivijima, posebice u kopnenom području – unatoč toplini – i sljedećih jutara, gdjegdje kratkotrajno i maglovitih, dobro doći slojevita/višeslojna odjeća…

A ne zaboravite i na veću pozornost u prometu… Ako nas je sve manje zbog odlazaka iz Hrvatske, ne mora i zbog još tragičnijih nesreća u prometu.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Riječkih obrtnici osigurali donaciju za dalje liječenje Maura Baraka

spApril 26, 2019

Predstavljanje romana ‘Riječki morski pas’ Szabolcsa Benedeka

spApril 25, 2019

Valamar objavio natječaj besplatnog ljetovanja za potrebitu djecu

spApril 24, 2019

Premijera talijanske drame: Crnohumorni ‘Effetto farfala/Efekt leptira’

spApril 24, 2019

Svjetski poznati DJ Darius Syorossian premijerno dolazi u Rijeku na Student Day Festival

spApril 24, 2019

Humanitarni koncert skupio 21.400 kuna za radnike 3.maja

spApril 24, 2019

Ovo će vas razonoditi!

spApril 23, 2019

Škoda u Rijeci snimila spot o sigurnosti biciklista, morate ga pogledati!

spApril 20, 2019

Salma Hayek i Samuel L. Jackson dolaze u Rijeku?

spApril 19, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.