Home Najnovije Valušek vs Šarar u Trećoj rundi: Je li ‘Galeb’ Obersnelova igračka?

Valušek vs Šarar u Trećoj rundi: Je li ‘Galeb’ Obersnelova igračka?

2267
2
valuseksarar
Treća runda o Galebu i riječkoj kulturi

U HTV-ovoj emisiji Treća runda urednice i voditeljice Jelene Jindre jučer su se na temu sudbine broda Galeb i tragičnog stanja u riječkoj kulturi sučelili nekadašnji ravnatelj MMSU-a, a danas docent na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci Berislav Valušek i pročelnik riječkog Odjela za kulturu Ivan Šarar.

Šarar tvrdi da je brod kupljen 2009. godine, a odluka o kupnji broda donesena u nekim drugim vremenima prije krize kada je procijenjeno da oko 150 tisuća dolara neće predstavljati preveliki trošak za ono što brod Galeb predstavlja. Valušek mu je na to uzvratio da je zanimljivo da se za sve neuspješne projekte poput knjižnice, MMSU-a, zgrade Benčić i slično koristi famozna 2008. godina kada smo ušli u krizu, a brod je kupljen 2009. godine.
– Postoje jasne ideološke namjere za kupnju brod, a postoje i naznake muzeoloških i ekonomskih motiva. Osnovna zamisao je bila povezati Galeb kao Titov brod s takozvanom ‘crvenom Rijekom’ u kojoj je od 1945. godine na vlasti ista stranka. Pri tome se o Titu govori kao o jednom krasnom čovjeku, a istina je da je bio masovni ubojica odgovoran za smrt 200-300 tisuća ljudi, zaključuje Valušek koji predlaže da se brod potopi ili priveže uz Goli otok.
– Na taj način bi se mogla ispričati priča i o ružnom, a i o onom ljepšem dijelu Titove biografije poput dizanja ustanka 1941. i oslobađanja ovih krajeva od fašizma.

Šarar je ustvrdio da je brod Galeb spomenik kulture i da po njemu neće služiti nikakvoj idolatriji te da je Tito kontroverzna osoba
– Što se mene tiče brod nije mjesto na kojem će se jednodimenzionalno vrednovati Titov lik i djelo, rekao je Šarar koji je na sugestiju voditeljice kako nije primjereno povećavati sredstva Galebu, a smanjivati ih vrtićima odgovorio kako se radi o deplasiranoj tezi.
– Sredstva spomeničke rente iz koje se financira Galeb su namjenska, a sredstva za vrtiće su smanjena jer se nije upisao maksimalni broj djece.

Financiranjem Galeba oštećena riječka spomenička baština

‘Da li to znači da je gradska vlast sredstvima koja su otišla na Galeb, oštetila riječku spomeničku baštinu’, zapitala se Jelena Jindra na što je Valušek odgovorio kako je to rezultat pogrešne procjene i neimanja bilo kakvog plana što s brodom nakon kupnje.
– Ja znam da za to nije odgovoran pročelnik za kulturu, odgovoran je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ali pročelnik je sukrivac. Nakon pet godina vođenja svog resora trebate početi razmišljati o svojoj odgovornosti i ostavci. Jer ako ste samo transmisija gradonačelnikove volje i ne uspijevate s gradonačelnikom izlobirati bolja rješenja u gradskoj kulturi, ne vidim nikakvog smisla da ostanete na tom mjestu, poručio je Šararu Berislav Valušek.

Šarar misli da je pitanje potpuno promašeno jer je Rijeka s 11 posto koliko odvaja za kulturu ‘najkulturniji’ grad u Hrvatskoj. Urednica emisija mu je na to postavila pitanje zašto onda nije dovršen niti jedan infrastrukturni projekt u kulturi za razliku od nekih manjih sredina.
– Kulturni projekt su realno nešto kasnili u odnosu na sporske projekte. Činjenica je da su projekti knjižnice i MMSU-a imali nesreću i zakomplicirali se. Drago mi je da projekt MMSU-a nije izveden onako kako je prvotno zamišljen jer bi bio preveliko opterećenje za grad, odgovara Šarar na što ga je Valušek podsjetio na činjenicu prema kojoj je na projektnu dokumentaciju i pripremu zemljišta Grad Rijeka potrošio 35 milijuna kuna.
– Netko na vašem mjestu bi s tih 35 milijuna napravio čuda. Ministar kulture Vujić je prije 17 godina potpisao ugovor ali Grad za to vrijeme nije napravio ništa. Kažete da najviše ulažemo u kulturu, kako to da su onda drugi gradovi riješili kulturnu infrastrukturu, a Zadar više nema zgrade u centru koju treba obnoviti? – zapitao se Valušek, a Šarar odgovorio kako je to rezultat činjenice da glavnina gradskog proračuna za kulturu odlazi u riječko kazalište.

Valušek: Na Galebu treba grijati penzionere!

‘Je li Galeb Obersnelova igračka, koštala nas je do sada preko 7 milijuna, nitko nema pristup brodu ni ideju što s njim’, zapitala se voditeljica. Šarar misli da je rješenje u europskim fondovima.
– Obećajem da ćemo u prvom kvartalu 2016. godine aplicirati na natječaj, Galeb bi mogao biti u funkciji do 2017, optimističan je Šarar koji je odgovorio i na pitanja zašto se ne obnavlja ostatak gradske kulturne baštine.
– Rijeka ju ima previše da bi se sama o njoj brinula, a velikom dijelu i nije vlasnik zbog činjenice da se nalazi na pomorskom dobru poput lansirne rampe za torpedo. I to ćemo riješiti prijavom na europske fondove ali ne možemo ništa aplicirati sami tamo gdje nismo vlasnici.

Šarar misli da je ideja potapanja Galeba cinična i jednaka ideji da se sruši trsatska Gradina. Povjesničar umjetnosti Valušek se ne slaže jer taj brod građane Rijeke košta.
– Predlažem vam da se zbog činjenice prema kojoj zbog Energa imamo najskuplje grijanje u zemlji na Galebu urede kabine i u njima griju penzioneri!

– Svi su po pitanju Galeba vrlo kreativni ali ne radi se o jednostavnom pitanju zbog činjenice da se radi o plovnom objektu pod zaštitom spomeničke baštine, uzvratio je Šarar, a Valušek mu odgovorio da kulturu u Rijeci ionako ne vodi on nego Obersnel.

U nastavku se razvila i polemika o derutnim fasadama. Šarar je Valušekov prijedlog da gradska vlast više pažnje posveti pročeljima zgrada u centru ocijenio komunističkim budući da bi tada javna vlast uređivala ulagala u privatnu imovinu. Valušek je na to odgovorio kako Grad već uređuje pročelja zgrada čiji su vlasnici sami stanari sugerirajući da se taj model upotrijebi i kod Teatra Fenice kao iznimno vrijednom spomeniku kulturne baštine.

Emisiju možete pogledati na linku.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here