Home Biznis Valutni rat na pomolu?

Valutni rat na pomolu?

1724
0
Piše: Boris Bradarić
Piše: Boris Bradarić
Piše: Boris Bradarić

Europska centralna banka je dodatno nauljila strojeve za printanje novaca. Prva tranša od dodatnih 60 milijardi € koji će se svakih mjesec dana ubrizgavati u EU financijska tržišta započinje ovaj mjesec i traje do rujna 2016. Cilj Središnje Banke je povratak stope inflacije na 2% na godišnjoj razini. S ovim dodatnim QE programom ECB pojačava svoja dva programa monetarnog širenja, ABSPP (asset-backed securities purchase programme) i CBPP3 (covered bond purchase programme), koji su počeli prošle godine.
Ove godine su već 24 centralne banke su proširile svoj program monetarnog širenja. Sa strahom, oči financijskog svijeta uprte su u Kinu. Najveća prijetnja za svjetsku ekonomiju dolazi onog trenutka kada Kina bude natjerana uči u valutni rat. Pitanje koje se postavlja u financijskim krugovima je da li će Kina pristati da im yuan deprecira (smanji vrijednost) i da im se disinflation (period kada pozitivna inflacija ima tendenciju pada prema deflaciji), exportira u ostatak svijeta.
Do sada, Kineska narodna banka drži yuan unutar određenih limita prema američkom dolaru. Ove godine yuan je smanjio svoju vrijednost prema dolaru za 0.9 %. Za usporedbu, dolar danas notira 3.3% veću vrijednost u odnosu na koreanski won i 4,2% veću u odnosu na singapurski dollar
Pošto je euro ove godine već 12% smanjio svoju vrijednost u odnosu na američki dolar, ovo će napraviti dodatni pritisak na Kinu da devalvira yuan. Ako svi osim tebe devalviraju novac, u opasnost dovodiš svoju konkurentsku poziciju na svjetskom tržištu industrijskih proizvoda.
Druga velika opasnost za EU zonu, kada se govori o monetarnom širenju, je loša alokacija kapitala. Da ovaj stah nije bez osnove govori i činjenica da su burzovni indeksi podivljali i da se ponovo stvara financijski balon zbog kojeg smo i došli u ovu situaciju. Rezulatati koje prezentiraju kompanije nisu u srazmjeru s cijenom dionica i pitanje je dana kada će i taj balon puknuti. Novac od monetarnog širenja se u velikoj većini preljeva na burze gdje se mešetarenjem umjetno podižu cijene dionica.
Kada je novac besplatan onda politika odgađa strukturne reforme u nedogled kupujući vrijeme za sebe i svoje glasače. Monetarno širenje je jedna kratkoročna mjera koja daje zraka dok se ne provedu strukturne reforme. Da bi monetarno širenje bilo uspješno politika mora osigurati uvjete za provedbu njegovog širenja inače će novac postati samo kao i svaka druga roba na tržištu. Budući da novac više nije moneta (vezan za vrijednost zlata), vrijednost novca se ustvari određuje povjerenjem (ponuda i potražnja) onih koji koriste taj novac u razmjeni dobara. Kada svi printaju novac i tako rješavaju svoje strukturne problema, svijet ulazi u jednu sasvim novu dimenziju u kojoj se još nije nalazio u svojoj povijesti. (RiPrivredni Barometar: Boris Bradarić).

Previous article21. riječka regata RU jedrilica
Next articleANALIZA: Jesu li toplane u vlasništvu krajnjih korisnika ili Energa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here