Home Vijesti ANALIZA: Jesu li toplane u vlasništvu krajnjih korisnika ili Energa

ANALIZA: Jesu li toplane u vlasništvu krajnjih korisnika ili Energa

2437
0

Dipl ing građevine Neva Milunić pozabavila se brojkama dostupnim u Energu u odnosu na podatke koje je sama izračunala za svoju zgradu i došla do zanimljivih zaključaka. Naime, direktor Energa Sanjin Kirigin je u posljednjoj izjavi za Novi list ustvrdio da je u toplane i kotlovnice u posljednjih desetak godina investirano 28 milijuna kuna na čemu temelji da su one i dalje u vlasništvu Energa.

en1

Milunić iz dostupnih podataka računa da je u posljednjih šest godina Energo tvrtki Ri-stan platio 11,4 milijuna kuna za troškove objedinjene naplate računa. Kako se prema Kiriginovoj računici investicije Energa u toplane kreću na razini od 2,8 milijun kuna godišnje, ukupni zbroj troškova za investicije i objedinjene troškove naplate za šest godina iznosi 28,2 milijuna kuna. Međutim, istodobno je za fiksne troškove od stanara naplaćeno gotovo 100 milijuna kuna pa se Milunić pita gdje je završio ostatak?!

en2

Vrijednost Energovih investicija u modernizaciju toplinarskog sustava očito je plaćena kroz enormno visoke račune fiksnih troškova, zaključuje Milunić za koju je sporna izjava Kirigina prema kojoj su kotlovnice i toplane u vlasništvu Energa dok god imaju sadašnju vrijednost.
– Ako je zakonskom odredbom određeno da kotlovnice starije od dvadeset godina i vanjske instalacije starije od trideset godina postaju vlasništvo krajnjih korisnika, a pri tome su novu vrijednost (neamortiziranu) platili upravo krajnji korisnici, onda rasprava o vlasništvu tih postrojenja postaje bespredmetna, zaključuje Milunić u svom reagiranju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here