Home Vijesti Važna obavijest iz MUP-a: Zahtjevi za stare osobne samo do četvrtka, od...

Važna obavijest iz MUP-a: Zahtjevi za stare osobne samo do četvrtka, od ponedjeljka nove e-osobne

68970
3

Od ponedjeljka, 2. kolovoza 2021. godine, zaprimaju se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice.

Naime, Uredba (EU) 2019/1157 Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje počinje se primjenjivati 2. kolovoza 2021. godine te stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici (Narodne novine, broj 144/20.), koji je donesen radi provedbe navedene Uredbe.

U svrhu izrade novih osobnih iskaznica 2. generacije potrebne su kompleksne nadogradnje tehničkih i proizvodnih sustava AKD-a, kao ovlaštene pravne osobe za tehničku izradu osobnih iskaznica, te je potrebno implementirati nova poslovna i sigurnosna pravila na sustavu.

Nadogradnja tehničkih i proizvodnih sustava Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) za izradu osobnih iskaznica 2. generacije odvijat će se od 30. srpnja do 1. kolovoza 2021. godine.

Građanima je stoga omogućeno zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 1. generacije najduže do četvrtka, 29. srpnja 2021. godine, do 15 sati, dok u petak, 30. srpnja 2021. godine, građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, ali će moći preuzimati izrađene osobne iskaznice, priopćili su iz MUP-a, unaprijed zahvalivši građanima na strpljenju i razumijevanju.

Osobne će biti skuplje

Od 2. kolovoza na snagu stupa i Novi pravilnik o cijeni osobnih iskaznica kojim će one poskupjeti. Vađenje elektroničke osobne iskaznice koštat će 100 kuna kuna za sve mlađe od 70 godina koji je vade bilo prvi put ili je zamjenjuju zbog isteka roka važenja.

Pravilnikom se ukida posebna kategorija djece do pet godina pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna.

Stariji od 70 godini jedini su izuzeti iz ove cjenovne kategorije. Oni će osobnu iskaznicu s elektroničkim certifikatom plaćati 70 kuna, no to je 20 kuna više nego sada, s time da je dosad niža cijena vrijedila za one starije od 65 godina (iznosila je 49.50 kuna), a prema novim pravilima bi vrijedila tek za starije od 70 godina.

I drugi punoljetni građani su plaćali 20 kuna manje nego što će morati ubuduće (dosadašnja cijena je 79.50 kn), a za djecu do 5 godina života plaćalo se 60 kuna pa je najveći financijski udar na roditelje koji žele izvaditi osobnu malenoj djeci.

Cijena izdavanja osobnih iskaznica u ubrzanom postupku prema novom cjeniku iznosi 195 kuna, a u žurnom postupku 500 kuna.

Previous articleGreta Thunberg se cijepila, evo što je poručila svijetu!
Next articleU toyoti riječke registracije izletio s ceste u Labinu i poginuo

3 COMMENTS

  1. Što je s ovima koji su 12 07 2021 predali Zahjeve za produženje osobne iskaznice (važile su od 11 08 2016-11 08 2021 …2 kom po 79,50, elektroničke osobne iskaznice 1. generacije, koje treba podignuti 12 08 2021 tako da se samo nastave na ove odmah slijedeći dan—-i šta sad njih baciti ove praviti nove ili će ove vrijediti do njihovog isteka 5g. valjda. Molim Vas jasan odgovor, na donji mail… što sad?

  2. Adela, malo logike molim. Naravno da će svaka osobna iskaznica vrijediti do datuma otisnutog na istoj. Mogu oni mjenjati dokumente svake godine, ali to ne znači da vi morate imati svaku verziju vozačke i osobne dok vam postojeći papiri važe.
    Naravno, danas vrijede i COVID pravila pa dokumenti važe i nakon otisnutog datuma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here