Home Vijesti Veći dio Kijeva ostao je bez struje nakon ruskih napada

Veći dio Kijeva ostao je bez struje nakon ruskih napada

192
0

Projektili lansirani u petak prouzročili su veću štetu nego u prošlosti: došlo je do nestanka struje i prekida u vodovodnoj i toplinskoj mreži

Pojedini veliki gradovi u Ukrajini, uključujući i glavni grad Kijev, u noći između petka i subote proveli su bez struje i s velikim problemima za vodovodnu i toplinsku mrežu. Sve su to posljedice velikog ruskog raketnog napada u petak.

Kao što se već dogodilo posljednjih tjedana, više od 70 projektila lansiranih iz ruskih baza imali su kao glavne mete civilnu i energetsku infrastrukturu zemlje, u pokušaju da izazovu nestanak struje i prekide u opskrbi vodom i grijanjem za civile. Prouzročili su veću štetu nego u prošlosti: tek u subotu ujutro kijevska je uprava uspjela ponovno proraditi podzemnu željeznicu i spojiti vodu i grijanje u pola grada, no velik dio grada još je bez struje. Čak iu drugom gradu u zemlji, Harkovu, barem polovica stanovnika je u mraku i bez grijanja od petka navečer.

Devet elektrana pogođeno je i oštećeno u napadima u petak, kada su Rusi ispalili 76 projektila, uključujući 40 usmjerenih na grad Kijev. Ukrajinske vlasti tvrde da su oborile oko 60 raketa, ali državna elektroenergetska tvrtka Ukrenergo priopćila je da su oni koji su pogodili cilj smanjili kapacitet ukrajinske mreže za 50 posto.

Pogođene su termoelektrane i hidroelektrane te mrežna čvorišta, najavljeno je da će trebati vremena za sanaciju štete. Prioritet je dan ključnoj infrastrukturi i hitna isključenja struje mogla bi pogoditi razne dijelove zemlje. Regije Kharkiv i Poltava bile su pogođene potpunim raspadom struje.

Previous articleIdući tjedan zima će nam pokazati zube, Zoran Vakula otkrio kakvo vrijeme donosi Božić
Next articleKinodvorana organizira posebne termine za zaražene virusom Covid 19

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here