Home Vijesti Velika pobjeda aktivistica za prava žena: San Marino legalizirao pravo na pobačaj

Velika pobjeda aktivistica za prava žena: San Marino legalizirao pravo na pobačaj

179
0

Nakon referenduma koji je održan u rujnu prošle godine: bila je to jedna od rijetkih država u Europi u kojoj je pobačaj još uvijek bio kriminaliziran

U srijedu navečer parlament San Marina odobrio je zakon o dekriminalizaciji pobačaja: to je bila jedna od rijetkih država u Europi u kojoj je dobrovoljni prekid trudnoće još uvijek bio tretiran kao zločin i svi pokušaji da se dekriminalizira do sada su propali (ostale europske države u kojima je pobačaj protuzakonit ili u svakom slučaju strogo ograničen su Vatikan, Malta, Andora, Lihtenštajn i Poljska).

Zakon je uslijedio nakon referenduma koji je održan prošlog rujna, a kojeg su promovirali feministički pokreti, poput Unije žena San Marina. Referendum je održan nakon 18 godina pokušaja da se dekriminalizira dobrovoljni prekid trudnoće: s velikom većinom (77,3 posto) i odazivom od 41 posto, stanovnici San Marina izglasali su dekriminalizaciju, prisilivši tako parlament da izmijeniti kazneni zakon i urediti ga zakonom.

I ne samo to: referendumsko je pitanje bilo proaktivne ili usmjeravajuće prirode, odnosno cilj mu je bio utvrditi načela i jasne kriterije kojima se parlament trebao pridržavati kako bi formulirao zakon koji bi regulirao pobačaj.

Zakon je odobren s 32 glasa za, 7 protiv i 10 suzdržanih i predviđa sljedeće: sada je moguće pobaciti “bez obveze navođenja ikakvih razloga” unutar dvanaestog tjedna trudnoće. Trudnoća se može prekinuti i naknadno, u slučaju opasnosti po život ili ozbiljne opasnosti za zdravlje žene, abnormalnosti ploda, silovanja ili incesta.

Prije usvajanja ovog zakona, u San Marinu su članci 153. i 154. kaznenog zakona predviđali zatvorsku kaznu od šest mjeseci do tri godine za ženu koja je pobacila, te kazne do šest godina za one koji su joj pomogli ili fizički izvršili pobačaj.

Zakon predviđa osnivanje savjetovališta u kojima će maloljetnici moći pristupiti hitnoj kontracepciji bez odobrenja ili dozvole roditelja, uključivanje programa spolnog odgoja u škole, zabranu dobrovoljnog prekida trudnoće u slobodnim profesijama za osoblje koje izabere priziv savjesti , kazneni progon stručnjaka koji daju lažne podatke kako bi ženu odvratili od zahtjeva za prekid trudnoće.

Zakon također zahtijeva zaštitu “dostojanstva žena od svake moralne prosudbe ili psihološkog pritiska u odnosu na osobni izbor ili namjeru istih da pribjegnu postupcima ili intervencijama predviđenim” zakonom.

Konačni tekst bit će dostupan uskoro. Karen Pruccoli, predsjednica Unije žena San Marina, objašnjava da su u odnosu na posljednju verziju, onu koju je 27. srpnja prošle godine odobrio parlamentarni odbor, a koji se, između ostalog, bavi i zdravljem, napravljene minimalne, ali važne promjene: “Na primjer, rečenica koja je u članku 1. potvrdila zaštitu ljudskog života” od svog početka “uklonjena je, kao i ona koja je definirala pribjegavanje pobačaju kao izbor koji se smatra zadnjim sredstvom: dvije rečenice: za razliku od zaštita slobode žena na samoodređenje”.

Zakon također predviđa mjere za ograničavanje učinaka prigovora savjesti na ženu koja se odluči na pobačaj, uz obvezu Zavoda za socijalno osiguranje, koji jamči pribjegavanje dobrovoljnom prekidu trudnoće, da “aktivira odgovarajuće ugovore konvencija sa stručnjacima koji se ne protive “u slučaju nemogućnosti pribjegavanja pobačaju u ustanovi gdje je to predviđeno.

Konkretno, zakon će se moći koristiti od njegovog stupanja na snagu, predviđenog petog dana od dana objave.

Previous articleAlbanija kao Hrvatska na steroidima: krenula masovna rasprodaja pomorskog dobra
Next articleDinamo rutinski pobijedio lošu Rijeku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here