Home Biznis Albanija kao Hrvatska na steroidima: krenula masovna rasprodaja pomorskog dobra

Albanija kao Hrvatska na steroidima: krenula masovna rasprodaja pomorskog dobra

211
0
Foto: Pexel

Albanska vlada prodaje prvoklasno javno zemljište na albanskoj obali i u glavnom gradu po cijenama daleko ispod tržišnih, ali zašto?

Postoje vile u odmaralištu ‘Green Coast’ na albanskoj južnoj obali Jonskog mora koje će vas stajati 300 eura po danu. Kupnja jedne vile košta milijun, a građevinsko zemljište na istom području, s pogledom na more, može koštati i više od 350 eura po četvornom metru.

Ipak, kada je albanska vlada u srpnju pristala prodati 8.774 četvornih metara zemljišta odmaralištu, Green Coast sh.p.k., naplatila je samo 2.135 leka po kvadratnom metru, ili 18,2 eura. To je otprilike 160.000 eura za vrhunsko obalno zemljište na kojem Green Coast planira izgraditi hotel.

Ali ovo nije bio prvi put da je vrhunsko javno zemljište, u unosnim dijelovima obale ili u glavnom gradu, Tirani, prodano privatnim investitorima po cijenama daleko nižim od postojećih tržišnih cijena.

To nije protuzakonito, kažu stručnjaci, ali otkriva intimnu podređenost vlade velikim korporacijama.

“Ovo je još jedan slučaj u kojem vlada prodaje jednom investitoru bez konkurencije i demonstrira zarobljenost države od strane oligarha i vladinih klijenata”, kaže Zef Preci, direktor Centra za ekonomska istraživanja, think tanka sa sjedištem u Tirani. “To je pokazatelj vrlo opasnog, štetnog i protuustavnog odnosa koji među njima postoji”.

Vlada premijera Edija Rame nije odgovorila na upit za komentar.

Iz Green Coasta priopćili su da je riječ o zemljištu koje je kupljeno u skladu s državnim zakonom i metodologijom za određivanje njegove cijene.

“Predmetno zemljište koristit će se za izgradnju hotela s pet zvjezdica, a cijena je u skladu s metodologijom koja se koristi u Republici Albaniji”, stoji u pisanom odgovoru BIRN-a iz resorta.

“Nismo tražili da dobijemo zemlju besplatno ili za 1 euro, unatoč statutu izdanom u provedbi članka 29. zakona br. 93/2015 o turizmu, i/ili statutom zakona o strateškim ulaganjima to dopuštaju”.

Primijeniti formulu restitucije na privatizaciju
Green Coast je dio tvrtke Balfin, koja je u vlasništvu Samira Manea i jedan je od najvećih korporativnih konglomerata u Albaniji i regiji. Za kojeg se vjeruje da je najbogatija osoba u Albaniji, Mane se često naziva “oligarhom” zbog utjecaja za koji njegovi kritičari kažu da ima na odluke vlade.

Za prošlomjesečnu prodaju zemljišta vlada je upotrijebila formulu koju je prvi put osmislila 2014. za izračun naknade za zemlju koju su konfiscirale komunističke vlasti koje su vladale Albanijom 45 godina nakon Drugog svjetskog rata.

Formula je zamišljena tako da ponudi obeštećenje onima kojima je oduzeta imovina, ali ne toliko da optereti državnu blagajnu. Nije tajna da mnogi ostanu gorko razočarani zbog mizernih iznosa kompenzacije.

U svibnju 2020. Europski sud za ljudska prava prepoznao je poželjnost balansiranja potrebe davanja naknade s ograničenjima državnog proračuna, ali je naredio Vladi da koristi realne cijene.

Formula nikada nije bila namijenjena prodaji javnih dobara.

Nedostatak transparentnosti
Prošle godine, u studenom, vlada Edija Rame prodala je 2.137 četvornih metara zemljišta koje graniči s glavnim parkom u Tirani kompaniji Building Construction po cijeni od 66.900 leka, odnosno 560 eura po četvornom metru za izgradnju privatne stambene zgrade.

Opet, primijenjena cijena odnosila se na kartu iz 2014. koju su vlasti koristile za podjelu županije na zone. Lokacija je, međutim, jedna od najskupljih u Tirani.

Početkom iste godine vlada je tražila manje od 1.000 leka, oko 8 eura po četvornom metru, za 55.000 četvornih metara javnog zemljišta u selu Hamallaj na jadranskoj obali, koje su kupili Sviluppo Mare 1 i S&D INVEST s namjeru izgradnje resorta Lalzi Marina.

Prema Arberu Brahaju iz Nacionalne udruge posrednika u prometu nekretnina, NAREA, tržišna cijena zemljišta u tom području varira između 20 i 100 eura po kvadratnom metru.

BIRN je poslao e-mail Visokogradnji, Sviluppo Mare 1 i S&D INVEST, ali nije dobio odgovor.

Brahaj je rekao da bi vlada trebala postaviti tržišno prihvatljivije stope za svoje transakcije nekretninama i za prodaju javnog zemljišta. “Općenito, pogrešno je koristiti te referentne cijene jer vlada nema moć nametati cijene tržištu i to stvara sukob interesa”, rekao je za BIRN.

Zef Preci, iz Centra za ekonomska istraživanja, rekao je kako sadašnja praksa vlade ostavlja prostora za zloporabu ovlasti i korupciju. “Netransparentnost u provedbi zakona o strateškim ulaganjima i zlouporaba državnih ovlasti, posebice kolektivno donesenih odluka, dovode do sumnje da se državna ovlast zlorabi nauštrb javnog interesa iz koruptivnih razloga”, rekao je.

Previous articleDinamo dogovorio transfer Josipa Šutala u RB Leipzig. Zaradit će do 25 mil. eura!
Next articleVelika pobjeda aktivistica za prava žena: San Marino legalizirao pravo na pobačaj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here