Home Vijesti VIDEO: Ježić preko Sanadera imao pristup svim državnim strukturama

VIDEO: Ježić preko Sanadera imao pristup svim državnim strukturama

1020
5

Nakon što su Austrijanci u više navrata pisali o našoj zemlji, sada je i njemačka nacionalna televizija ZDF objavila reportažu o aferi Hypo banke koja se u svom većem dijelu dotiče Hrvatske. Njemački novinari kao ključnu osobu u aferi navode Roberta Ježića, čovjeka spomenutog u pismu sada pritvorenog Kulterera, i dodaju kako je od banke dobio 15 milijuna eura kredita. U reportaži se citiraju dijelovi Kultererovog pisma u kojima se navodi da bi Ježić za Hypo mogao biti čovjek od iznimnog značaja, budući da “preko premijera Ive Sanadera ima pristup svim državnim strukturama”.

Posebna pažnja posvećena je činjenici da je Ježić proglašen počasnim konzulom Njemačke u Rijeci, iako nije sasvim jasno zašto je takvu funkciju zaslužio. Novinari ZDF-a su pokušali odgovore dobiti od Ježića, ali on je odbio intervju i nije se pismeno očitovao na njihove upite. Odgovor nije dalo ni njemačko ministarstvo vanjskih poslova, čiji je prvi čovjek, Guido Westerwelle, prošli tjedan posjetio Ježića. O novim saznanjima o upletenosti Ježića u aferu Hypo banke do danas nije napisano ni riječi u Novom listu, dnevniku u Ježićevom vlasništvu.


Ježić od Hypo banke dobio 15 milijuna eura kredita

Nijemci su još jednom podsjetili i na ulogu koju su u preuzimanju Hypa od strane BLB-a imali Željko Rohatinski, Ivo Sanader i bivši bavarski premijer Edmund Stoiber. Rohatinski je prijetio zaustaviti cijeli proces, jer je stavio vetu na prodaju hrvatske podružnice Hypa, nezadovoljan činjenicom da je BLB ranije ostavio Riječku banku na cjedilu. Stoiber je stoga hitno reagirao, pa je u kolovozu 2008. godine posjetio Hrvatsku i poslao skrivenu prijetnju – ili će Rohatinski maknuti veto, ili će Hrvatska naići na probleme pri ulasku u EU.

“Prodaja regionalne banke Bavarskoj, omogućen spletom časti, pohlepe i dobrih kontakata”, zaključna je rečenica ZDF-ove reportaže.

5 COMMENTS

  1. Ne znam zašto se nekog proziva samo zato jer je lobist. Pa svi pravni subjetki imaju svoje lobiste.
    Nema ničeg lošeg ni u tome što je Ježić blizak HDZ-u jer ne zaboravimo da je pod vlašću HDZ-a, Rijeci napravljen autoput do Zagreba i prije Dalmatine, pa riječka obilaznica, autoput do Rupe, gradi se sada dalje do Križišća, da ne govorim o sveučilišnom kampusu, dovođenju plina iz podmorja kod Pule, Rijeka Gatway projektu sufinanciranom od države, s kojim će se Rijeka razviti u veliku luku na Mediteranu…..

  2. Zato što je lobist financijske institucije koja je umješana u svakakav kriminal na području ex. Ju – il tebi zermane to nije važno, budući da je i HDZ sudjelovao u svakakvom kriminalu?

  3. Kriminal se ne može vezati uz HDZ već uz pojedince iz svih stranaka. Takav je i zaključak hrvatskog državnog Sabora, uobličen u službeni dokument. Pa se molim, držimo dokumenata. HDZ je pokazao snagu da raskrsti s kriminalom u svojim redovima, otišao je čak i premijer Sanader a potpredsjednik vlade Polančec je u pritvoru.
    Ježić je lobirao za Hypo banku ali on ne mora znati sve njihove poslove. To je isto kao da sada prozivamo i sve štediše kod Hypo banke jer i oni podržavaju tu instituciju svojom štednjom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here