Home Vijesti VIDEO Joe Biden najavio novu kandidaturu za predsjednika SAD-a

VIDEO Joe Biden najavio novu kandidaturu za predsjednika SAD-a

285
0

U kratkom videu rekao je da će se kandidirati za drugi mandat kako bi obranio demokraciju od “ekstremista” Republikanske stranke

Američki predsjednik Joe Biden objavio je u utorak u videu da će se kandidirati za novi predsjednički mandat na izborima 2024. godine.

Dugo očekivana objava implicira da će po svoj prilici Biden biti kandidat Demokratske stranke za predsjednika SAD-a. Američki politički sustav predviđa da u svakom slučaju Biden mora pobijediti predizbore, ali obično kada se aktualni predsjednik kandidira za drugi mandat, ostali političari njegove stranke izbjegavaju kandidirati. U ovom trenutku niti jedan istaknuti demokratski političar nije spreman sudjelovati na predizborima, koje će Biden lako dobiti, osim velikih iznenađenja. Biden će ove godine napuniti 81 godinu, a kada je prije dvije godine izabran već je bio najstariji predsjednik u američkoj povijesti. Ako bude izabran za novi mandat, na kraju četverogodišnjeg predsjedničkog mandata imao bi 86 godina.

Biden je svoju kandidaturu objavio na isti dan kad i prije četiri godine: prije toga je to još dva puta neuspješno pokušao, 1988. i 2008. (u prvom slučaju odustao je neposredno prije početka predizbora, dok je u drugom poražen od budućeg predsjednika Baracka Obame, čiji je kasnije bio potpredsjednik).

U kratkom videu kojim je to najavio, Biden je rekao da je “borba za američku demokraciju” zadatak njegovog prvog mandata, onog koji je započeo 2021., ali da se u zemlji “MAGA ekstremisti organiziraju kako bi nam oduzeli našu slobode“. MAGA je akronim prvog slogana predizborne kampanje Donalda Trumpa (Make America Great Again), a postao je simbolički akronim eksponenata američke krajnje desnice koji podržavaju Trumpa. Iz tog razloga, rekao je Biden, uzevši svoj stari govor, “mi se borimo za dušu Amerike”.

Prema anketama provedenim proteklih mjeseci, novi izbori između Bidena i Trumpa (poput onih 2020.) bili bi iznimno osporavani: Biden u prosjeku vodi za nekoliko postotnih bodova, ali nedovoljno da bi se moglo definirati kao prednost. Isto vrijedi i za sukob između Bidena i Rona DeSantisa, republikanskog guvernera Floride koji je možda jedini republikanac sposoban pobijediti Trumpa na predizborima (DeSantis se, međutim, još nije kandidirao).

No, moramo imati na umu da je još uvijek izuzetno rano ankete smatrati pouzdanima: predizborna kampanja još nije počela, a izbori će biti za godinu i pol.

Činjenica da je Biden već sada najstariji predsjednik u američkoj povijesti te da će na kraju mogućeg drugog mandata imati 86 godina zabrinjava birače, pa i one njegove stranke: brojne ankete pokazuju da bi demokrati radije birali mlađeg i svježijeg kandidata. U ovom trenutku, međutim, nema nikoga na političkoj sceni tko bi mogao zamijeniti Bidena. Bivši predsjednik također se smatra vrlo jakim kandidatom u mogućem novom okršaju s Donaldom Trumpom, kojeg je već pobijedio 2020. godine.

Demokratski predizbori zaključit će se nacionalnom konvencijom stranke koja će se održati od 19. do 22. kolovoza 2024. u Chicagu, Illinois. Ako izuzmemo veća iznenađenja, za Bidena bi predizbori trebali biti formalnost i zato što u ovom trenutku osim njega nema većih političkih kandidata. Nacionalni odbor Demokratske stranke, odnosno tijelo koje upravlja strankom, dalo je do znanja da ne namjerava organizirati javne rasprave između kandidata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here