Home Mozaik VIDEO: Mladi iranski par zbog ove najobičnije snimke plesa dobio deset i...

VIDEO: Mladi iranski par zbog ove najobičnije snimke plesa dobio deset i pol godina zatvora!

189
0

Iranska modna blogerica Astiazh Haqiqi (21) i njezin zaručnik Amir Mohammad Ahmadi (22) na svoje su Instagram profile stavili video u kojem zagrljeni plešu na ulicama Teherana, u blizini Tornja slobode, a ubrzo potom su oboje uhićeni. Sad su, piše BBC, dobili objedinjenu zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina i pol godina i to zbog, kako se navodi, “promicanja korupcije, prostitucije i propagande” te zbog “ugrožavanja nacionalne sigurnosti”.

Do uhićenja je, kazao je jedan neimenovani izvor za BBC, došlo nedugo nakon objave videa, a uoči privođenja policija je izvršila pretres blogeričinog stana. Iako snimka ničim ne odaje da je usmjerena protiv vladajućeg režima ili da je dio prosvjeda koji su u rujnu prošle godine izbili diljem države nakon smrti Mahse Amini (22), uhićene zbog navodnog nepridržavanja strogih pravila odijevanja za žene u javnosti, čini se da je represivni aparat zaključio da ulični ples ima veze s demonstracijama.

Osim zatvorskih kazni, dosuđena im je i zabrana korištenja društvenih mreža na dvije godine, a neće smjeti ni napustiti državu u razdoblju od dvije godine nakon izlaska iz zatvora.

Ovakav pravorijek jedan je u nizu izuzetno strogih epiloga obračuna vlasti sa svima koje vidi kao svoje protivnike, pogotovo s onima koji su svoje stavove odlučili iskazati prosvjedujući na ulicama. U nizu sudskih procesa izrečeno je i više smrtnih kazni, a dosad su već pogubljene četiri osobe.

Astiazh i Amir Mohammad su, inače, na svojim profilima na Instagramu imali gotovo dva milijuna pratitelja.

Previous articlePogledajte novu Juranovićevu asistenciju za Union
Next articleMuškarac u SAD-u oteo, vezao i mučio ženu. Završila je u bolnici na aparatima

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here