Home Vijesti VIDEO Propagandisti Kremlja bijesni na Srbiju i prijete: “Razmotrit ćemo naše postojeće...

VIDEO Propagandisti Kremlja bijesni na Srbiju i prijete: “Razmotrit ćemo naše postojeće ekonomske odnose”

55
0

Pogoršanje odnosa između Moskve i Beograda je sve vidljivije, o čemu su pisali Bloomberg i beogradski list Danas.

U intervjuu koji je dao Bloombergu, Vučić je otvoreno poručio da Srbija ne priznaje rusko prisvajanje ukrajinskog teritorija i poručio da “najgore u ovom sukobu tek dolazi”.

A da su odnosi s Moskvom zategnuti svjedoči i Vučićevo priznanje da “mjesecima nije razgovarao s Putinom” – što je pomalo neobično za srbijanskog čelnika koji je posljednjih godina dosta često komunicirao s ruskim predsjednikom.

  • Od samog početka smo govorili da ne podržavamo rusku invaziju. Za nas su Krim i Donbas Ukrajina i tako će i ostati, rekao je Vučić.

Ipak, njegova je zemlja i dalje jedna od rijetkih u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji. S obzirom na duboke ekonomske i kulturne veze dviju zemalja, kao i prilično izražen proruski stav većine stanovništva Srbije, to i nije toliko iznenađujuće.

Vučić je za Bloomberg rekao da je “on sam uložio velike napore da Srbi uklone barikade jer bi nas inače to dovelo do katastrofe”.

Dodao je da je razumnije očekivati ​​da će Srbija ići malim koracima prema Kosovu, koje još uvijek smatra dijelom svoje zemlje, umjesto nekog velikog dogovora o službenom priznanju te države od strane Beograda.

  • Moramo izgraditi povjerenje između dviju strana, a onda se baciti na sve ostalo. I moramo prestati sanjati da će se dogoditi nešto za što svi znamo da se neće dogoditi, rekao je Vučić odbacivši mogućnost priznanja Kosova.

Autori teksta na Bloombergu napominju da se Srbija zapravo “udaljava” od gospodarske sfere Rusije, koja čini oko 6 posto njihove vanjske trgovine.

S druge strane, Srbija mnogo više trguje sa zemljama EU. Kad je riječ o kreditima na međunarodnim tržištima, Beograd je prije nekoliko mjeseci uzeo jedan od MMF-a (2,4 milijarde eura) i jedan od Ujedinjenih Arapskih Emirata (milijardu dolara). Cilj? Ojačati javne financije u uvjetima rastuće inflacije.

Međutim, Srbija, uz Mađarsku, i dalje iskače među europskim zemljama po svom stavu prema Rusiji.

Srpska nacionalna aviokompanija Air Serbia zadržala je letove za Rusiju, a od početka invazije u Srbiju se naselio znatan broj Rusa.

Konačno, prema anketama, većina Srba i dalje vidi Putina kao najpopularnijeg stranog čelnika.

No, sve su vidljivije pukotine u odnosima dviju država. Tako je ovih dana buru u našem susjedstvu izazvala reklama ruske plaćeničke skupine Wagner koja je regrutirala borce za rat u Ukrajini. Vučiću se to nije svidjelo:

  • Wagner to neće učiniti u Srbiji, rekao je na radost američkog veleposlanika u Beogradu Christophera Hilla.

Da odnosi nisu baš bajni, potvrđuju i nedavne poruke na ruskoj državnoj televiziji, u kojoj propagandisti Kremlja prijete Srbiji da ukoliko bude uvela sankcije “Rusija će razmotriti postojeće ekonomske odnose“.

Previous articleVIDEO Pogledajte reakciju stranih youtubera na pjesmu grupe Let 3: “Ostao sam bez riječi”
Next article11 otpisanih: Jakirović prekrižio Palikućina ‘pojačanja’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here