Home Vijesti VIDEO: S kim će koalirati Lista za Rijeku, PGS i IDS?

VIDEO: S kim će koalirati Lista za Rijeku, PGS i IDS?

3513
0

pressjekPredsjednici članica regionalnog bloka Liste za Rijeku, PGS-a i IDS-a, Danko Švorinić, Darijo Vasilić i Boris Miletić bili su gosti emisije Pressjek koju na Kanalu Ri vodi Ernest Marinković.

Boris Miletić istaknuo je odluku ove tri stranke da na predstojećim izborima u PGŽ-u nastupe kao blok te da će o mogućoj suradnji pregovarati blokovski. Predsjednik Danko Švorinić je na voditeljevo pitanje hoće li pokucati na Obersnelova vrata odgovorio kako je regionalni blok sada u poziciji da potencijalni partneri njemu kucaju na vrata.
– Dosta je toga još nejasno ali jedno je jasno, nitko u ovom trenutku u gradu Rijeci neće moći formirati vlast bez regionalnog bloka, tvrdi Švorinić koji podlogu za tu tvrdnju vidi u činjenici da je zbroj rejtinga PGS-a i Liste za Rijeku bez IDS-a 15 posto te u trendu rasta biračke podrške na zadnjim parlamentarnim izborima.

Na pitanje je li se predsjednica riječkog IDS-a Dorotea Pešić Bukovac odmetnula od IDS-a i previše se približila SDP-u, Boris Miletić je odgovorio da se ne slaže. – Smatram kako ona pošteno radi svoj posao, a odluku hoće li se naći na zajedničkoj listi na idućim izborima donijeti će lokalna podružnica, zaključuje.

Darijo Vasilić istaknuo je kako regionalnom bloku u suradnji ne smeta činjenica da je na županijskoj razini već postignut dogovor SDP-a i HNS-a ali je osnovni preduvjet mogućeg dogovora prihvaćanje regionalnog bloka kao ravnopravnog partnera.

Na pitanje može li se opcija koja je dugogodišnja opozicija, zamisliti kao budući suradnici gradonačelnika Obersnela, Švorinić je ocijenio da će to biti teško pitanje kako iz perspektive Liste za Rijeku tako i iz perspektive SDP-a.
– U protekla dva mandata koliko smo u Gradskom vijeću prošli smo dvije ozbiljne krize s problemom Marišćine i Energa gdje smo bili na dijametralno suprotnim stranama. Međutim, kada je trebalo spašavati 3.maj i radna mjesta istupili smo zajedno i stavili stranačke razlike na stranu. Dakle, može se surađivati kada je fokus na gradskim interesima, ocijenio je.

Na pitanje o aktualnoj poreznoj reformi Darijo Vasilić istaknuo je kako se definitivno radi o dodatnoj centralizaciji, a turizmu kao ključnoj gospodarskoj grani donosi nove namete i smanjuje investicije. Boris Miletić smatra da se radi o ishitrenom potezu koji će kratkoročno donijeti veće prihode ali dugoročno sigurno značajno smanjenje.

Vasilić smatra kako bi regionalna razina vlasti mogla obavljati sve funkcije osim monetarne i vanjske politike te obrane.
– Regionalna razina je kompetentna za puno racionalno upravljenje resursima od državne razine vlasti, zaključio je.

Previous articleFOTO/VIDEO: Potop u centru grada!
Next article„Jedno lijepo sjećanje na našeg Arsena“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here