Home Sport VIDEO: Sudac objasnio zašto je priznao Maradonin gol postignut ‘božjom rukom’

VIDEO: Sudac objasnio zašto je priznao Maradonin gol postignut ‘božjom rukom’

149
0

Dva su gola možda poznata kao nijedan drugi – prvi je poznat po svojoj odvažnosti i lukavstvu, drugi po svojoj briljantnoj vještini koja oduzima dah.

Samo četiri minute dijele dva nezaboravna doprinosa Diega Maradone na stadionu Estadio Azteca u Mexico Cityju prije 36 godina, a zajedno simboliziraju argentinskog genija s manama i omiljenu nogometnu ikonu.

“Božju ruku” – kada se Maradona uzdigao iznad engleskog vratara Petera Shiltona i zakucao loptu u mrežu – potrebno je malo predstaviti ljubiteljima nogometa bilo koje ere, dok je njegovo slalomiranje kroz srce engleske obrane nekoliko trenutaka kasnije proglašeno golom stoljeća.

Stoga nije iznenađenje da se očekuje da će lopta za meč iz tog dana u Mexico Cityju – sada ispuhana i mjestimice izblijedjela – postići cijenu do 3,3 milijuna dolara na aukciji u srijedu.

“Bez sumnje, to je najpoznatija lopta na svijetu”, rekao je za CNN Sport Terry Butcher, koji je bio kapetan Engleske u porazu od 2-1 protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu 1986. godine.

Čak i prisutnost lopte, uoči ovotjedne aukcije, vraća Butcheru neugodna sjećanja.

Podsjetnik je to na to kako je negodovao s tuniskim sucem Alijem Bin Nasserom nakon prvog Maradonina gola, a kako je drugi uzalud pokušao zaustaviti ispruženom nogom.

“Stvarno je čudno biti u istoj prostoriji s loptom, teško je to objasniti”, dodaje Butcher. “Prilično je nadrealno u mnogim pogledima… Ta lopta – to je najveća nepravda koju je svijet ikada vidio kada su u pitanju nogometne utakmice.”

Nakon njegove smrti prije dvije godine, memorabilije iz Maradonina života i karijere postigle su ogromne svote na aukcijama.

U svibnju je dres koji je nosio protiv Engleske prodan za 9,3 milijuna dolara, što ga je u to vrijeme učinilo najskupljom sportskom memorabilijom u povijesti.

Što se tiče lopte za utakmicu, ona je trenutno u vlasništvu Nassera nakon što je FIFA, globalno upravno tijelo nogometa, objavila da će suci moći zadržati loptu nakon svake utakmice koju su sudili na Svjetskom prvenstvu 1986.

Očekuje se da će lopta iz četvrtfinala Svjetskog prvenstva 1986. biti prodana za do 3,3 milijuna dolara.

Nasser sada ima 78 godina i njegovi sudački dani su davno iza njega. Od prihoda od prodaje, koju nadzire Graham Budd Auctions iz Ujedinjenog Kraljevstva, on će donirati dio novca u dobrotvorne svrhe i kaže da će ostatak “malo podići moj životni standard”.

“To je dar od Boga,” kaže Nasser za CNN Sport, “jer sam imao karijeru dugu 25 godina… i donio sam sve odluke koje je trebalo donijeti.”

Upitan o Maradoninom prvom golu, a Nasser je spreman braniti svoje razloge zašto je to ostavio.

FIFA-ine upute za turnir, kaže, bile su da se osloni na druge službene osobe utakmice ako imaju bolji uvid u incident. Budući da nije mogao vidjeti što se dogodilo u zračnom nadmetanju između Maradone i Shiltona, Nasser se umjesto toga okrenuo svom linijskog sucu, Bugarinu Bogdanu Dochevu.

“[Dochev] je stigao na središnju liniju, što znači da je pogodak 100% valjan”, kaže Nasser, dodajući da je “primjenio smjernice FIFA-e u vezi s prvim pogotkom.”

Maradonina kontroverzna igra rukom donijela je Argentini vodstvo od 1-0 protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu 1986.

Sa svoje strane, Dochev, koji je preminuo prije pet godina, rekao je kako misli da je vidio “nešto neregularno” u vezi pogotka, ali je ustvrdio da FIFA-ini protokoli ne dopuštaju pomoćnicima da raspravljaju o odlukama sa sucem. Posljedice incidenta ocrnile bi njegovu sudačku karijeru.

“Diego Maradona mi je uništio život”, rekao je Dochev kasnije bugarskim medijima u godinama prije smrti. “On je briljantan nogometaš, ali mali čovjek. Niskog je rasta, a i kao osoba.”

Previous articleMilanović odbio Plenkovićev prijedlog o ukrajinskim vojnicima: Imamo posla sa seoskim nasilnicima
Next articleStigli su na Svjetsko prvenstvo, ali sa sobom zaboravili uzeti dresove

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here