Home Kolumne Vjerovali ili ne: Grad Rijeka slavi 20-ti rođendan!

Vjerovali ili ne: Grad Rijeka slavi 20-ti rođendan!

1855
6

akademija500Iako prvo spominjanje našeg grada seže još u 1230. godinu u dokumentima koje pišu venecijanski trgovci, Rijeka će ovih dana proslaviti svoj 20-ti rođendan(!). Nasuprot praksi prema kojoj se gradovi diče što duljom tradicijom, u Rijeci je trend obrnut pa se povijest uporno pokušava skratiti. Tako je prije nekoliko godina otvoren stalni postav izložbe ‘Svi riječki gradonačelnici’ u Salonu grada gdje su obuhvaćeni samo predsjednici Skupštine općine Rijeka izabrani iza 2. svjetskog rata. Službeno objašnjenje takve odluke bilo je u činjenici da je Rijeka prije drugog svjetskog rata ‘nije bila Rijeka u današnjem smislu’. Svečana akademija koja organizira 16. travnja dodatno će suziti taj ‘smisao’ pa ćemo imati priliku prigodno obilježiti datum kojim je Rijeci 1993. godine oduzeto zaleđe te je svedena u današnje administrativne granice i po statusu izjednačena s Babinom Gredom.

Činjenica da je grad Rijeka jedan od gradova s najdužom i najznačajnijom urbanom tradicijom na ovim prostorima još jednom će biti pometena pod tepih, a poseban apsurd je da se na pozivnici za akademiju kojom se slavi 20. rođendan grada nalazi teško izboreni riječki povijesni grb koji je Rijeci izdan još 1659. godine! Povijesnih datuma kojima bi se Rijeka mogla ponositi, a službena vlast ih se zbog svog provincijalizma srami, ima još podosta. Godine 1719. Rijeka je odlukom cara Karla VI proglašena slobodnom lukom, godine 1779. Rijeka odlukom Marije terezije postaje corpus separatum, odnosno tijelo izdvojeno i autonomno od država koje okružuju grad…Niti jedan od tih datuma nije u službenom protokolu i aktualna vlast ih prešućuje iako službeno sudjeluje u sličnim obljetnicama  gradova u široj regiji poput Trsta ili Novog Sada. E pa Rijeko, sretan ti rođendan. 20 ti je godina tek… (rd)

Previous articleReuters o političkim problemima s kojima bi se Hrvatska mogla suočiti
Next articleMassimo u Opatiji

6 COMMENTS

  1. S obzirom da je grad Rijeka dolaskom Slavka Linića na vlast u Rijeci počeo rapidno propadati u svakom pogledu, a to se je i nastavilo s Obeliksom, to doista treba slaviti.Rijeku su pretvorili u Senj (neka mi Senjani oproste), i to treba slaviti.Pozvali su i Kopar i Trst, da pokažu kako su im pomogli da devastiraju grad u kojem obnašaju vlast direktno od 3.Maja 1945. godine, jučer njihovi očevi ,danas oni mladokomunisti, iza čijeg prijašnjeg rada ne stoji ni jedna pozitivna stvar za opće dobro. Konačno oni su naučeni da njima građani služe, jer Oni su vlast. To je škola iz onog vremena, kojeg su im očevi lažni komunisti urušili, a ovi mladokomunisti su nastavili utabanim stazama pa uništavaju ovaj grad i kraj svojom nesposobnošću i brigom samo za sebe i logistiku bez koje ne bi mogli vladati.

  2. Gradonačelnik i njegovi glupavi poltroni su toliko senilni da ne znaju ništa o ovom gradu. Rade selendaru od ovog grada… već i je…i sve je gore! Hebo vas SDP !

  3. Žao mi je mlade generacije koja nema posla… jer ovakva Hrvatska je gora od Srbije , Italije i ostalih okupatora. Rijeka je odbačeno dijete …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here