Home Vijesti Vraćaju se ljetne vrućine: Prognoza za nadolazeće dane

Vraćaju se ljetne vrućine: Prognoza za nadolazeće dane

158
0
45503a84 8d45 4424 8f3d 3066d005d736
DHMZ

Nakon nekoliko dana nestabilnog vremena, ljetne vrućine vraćaju se na velika vrata. Već danas temperature će dosezati preko 30 stupnjeva, a očekuje nas period toplih i sunčanih dana. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), čeka nas toplo i sunčano vrijeme s temperaturama koje će se kretati između 27 i 32 °C.

Današnja prognoza

Prema najnovijim podacima DHMZ-a, danas možemo očekivati pretežno sunčano vrijeme, s vrlo toplim poslijepodnevom. Na kopnu će vjetar biti uglavnom slab, dok će poslijepodne ponegdje biti umjeren južni i jugoistočni vjetar. Uz obalu će ujutro puhati burin, a zatim umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 27 i 32 °C.

Sutrašnja prognoza

Slično vrijeme očekuje nas i sutra. Bit će pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Poslijepodne će u većini krajeva biti vruće, s temperaturama između 28 i 33 °C. Vjetar će biti slab do umjeren južni i jugozapadni, dok će na Jadranu ujutro puhati burin, a zatim južni vjetar i jugo. Jutarnje temperature će se kretati od 12 do 17 °C, dok će na Jadranu biti između 19 i 24 °C.

Sedmodnevna prognoza

U narednih sedam dana pod utjecajem visokog tlaka stacionarne anticiklone nad Sredozemnim morem i južnom Europom, prevladavat će vedro, stabilno i suho vrijeme. Ciklonalni poremećaji s Atlantika premještat će se nad sjevernom i središnjom Europom, sjevernije od Alpa.

Toplinski val s afričkim zrakom

Jugozapadni vjetrovi donose topao zrak sa sjeverozapada Afrike preko zapadnog Sredozemlja i Pirinejskog poluotoka. Ovaj topao zrak će se idućih tjedan dana premještati prema istoku, donoseći visokim temperaturama našim krajevima. Meteorolog N1 televizije, Bojan Lipovšćak, najavljuje vrhunac novog toplinskog vala krajem idućeg tjedna, s temperaturama do 38 °C.

Detaljna prognoza za vikend

Subota: Danas nas očekuje sunčano, toplo i vruće vrijeme. U planinskim krajevima unutrašnjosti poslijepodne će biti slab razvoj dnevne naoblake. Na Jadranu će poslijepodne zapuhati do umjeren maestral. Najviše dnevne temperature zraka bit će od 27 do 33 °C. Temperatura mora će se kretati od 25 do 27 °C, a UV indeks će biti vrlo visok.

Nedjelja: U nedjelju će prevladavati sunčano vrijeme uz prolazno naoblačenje u sjeverozapadnim krajevima i unutrašnjosti. Temperature zraka će biti u daljnjem porastu. Jutarnje temperature u unutrašnjosti će se kretati od 13 do 18 °C, dok će na Jadranu biti iznad i oko 21 °C, što se smatra toplom noći. Poslijepodnevne temperature će biti od 28 do 34 °C. Na Jadranu će zapuhati slab jugoistočnjak.

Prognoza za sljedeći tjedan

Sljedeći tjedan donosi daljnji porast temperatura, koje će do kraja tjedna doseći vrijednosti do 38 °C. Topao afrički zrak koji će strujati nad naše krajeve donijet će manje količine pijeska, što će nebo obojiti u žučkasti sjaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here