Home Vijesti Joe Biden: ‘Ponosan sam što sam služio kao prva crna žena’

Joe Biden: ‘Ponosan sam što sam služio kao prva crna žena’

135
0

Američki predsjednik Joe Biden ponovno je izazvao kontroverze svojim najnovijim gafovima, uključujući nespretan komentar tijekom intervjua za filadelfijsku radio stanicu Wurd. U razgovoru je izjavio da je “ponosan” što je prva “crnkinja koja je služila s crnim predsjednikom”, što je izazvalo brojne reakcije i dodatno pojačalo pritisak na njegovu kampanju. Ovaj članak donosi pregled i analizu Bidenovih izjava te reakcija koje su uslijedile.

Nespretan komentar o potpredsjedničkoj funkciji

U intervjuu za radio stanicu Wurd, Biden je rekao: “Usput, ponosan sam što sam, kao što sam rekao, prva potpredsjednica, prva crnkinja… koja je služila s crnim predsjednikom.” Ova izjava izazvala je zbunjenost i kritike jer je jasno da je Biden služio kao potpredsjednik Baracku Obami, prvom crnom predsjedniku u povijesti SAD-a, dok je njegova potpredsjednica Kamala Harris prva osoba crne boje kože i ženskog spola na toj poziciji.

Ispravno imenovanje Kamale Harris i Ketanji Brown Jackson

Unatoč gafovima, Biden je ranije u intervjuu točno govorio o imenovanju Kamale Harris kao prve crnkinje na potpredsjedničkoj funkciji te Ketanji Brown Jackson, prve crnkinje koja je imenovana u Vrhovni sud. Ovo su značajna postignuća za Bidenovu administraciju koja naglašavaju njegovu posvećenost raznolikosti i inkluziji.

Nesigurnost tijekom govora

Biden je također djelovao nesigurno tijekom emisije Earl Ingram Show, koja je namijenjena crnim slušateljima u Wisconsinu, ali se emitira diljem zemlje. Na pitanje o važnosti glasanja, dao je odgovor koji se činio kao da se odnosi na nedavnu odluku Vrhovnog suda koja Trumpu odobrava značajan imunitet od kaznenog progona. “Potreban vam je netko, netko tko će se pobrinuti za to. Vrhovni sud je upravo donio odluku, usput, koja prijeti američkom principu da u Americi nemamo kraljeva. Nema nikoga iznad zakona,” rekao je Biden.

Dodatni gafovi i pritisak na Bidena

Osim nespretne izjave na radiju, Biden je napravio još jedan gaf tijekom razgovora s obiteljima vojnika na južnom travnjaku Bijele kuće, nazvavši Donalda Trumpa jednim od “svojih kolega”. Ovi gafovi dodatno pojačavaju pritisak na Bidena da preispita svoju kandidaturu za predsjedničke izbore, budući da se unutar Demokratske stranke povećava zabrinutost oko njegovih izgleda za pobjedu protiv Trumpa u studenom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here