Home Biznis Wikileaks: Za Amerikance Hypo – provincijska banka s mini-imperijom na Balkanu

Wikileaks: Za Amerikance Hypo – provincijska banka s mini-imperijom na Balkanu

676
0

Depeše iz bečke ambasade pokazuju da su Amerikanci s pažnjom pratili slučaj Hypo banke, ali i pravosudne peripetije oko izručenja Vladimira Zagorca. Bečki tjednik News u svom novom broju donosi ekskluzivne podatke iz američke ambasade u Beču, koji se mogu pronaći u depešama koje objavljuje Wikileaks.

Prvo što se saznalo, još prije nekoliko mjeseci, jest razočaranje američkih diplomata u austrijski izostanak interesa za vanjsku politiku. Austrijance je samo zanimalo područje u kojem imaju ekonomski interes, što je ipak manji dio svijeta. U novim depešama se zato otkriva da je američki ambasador u Austriji zato itekako imao interesa i za aferu Hypo, kao i za sudbinu Vladimira Zagorca.

U sepeši za Hypo baku stoji sljedeće: ‘Riječ je rapidno rastućoj provincijskoj banci, koja je stvorila mini-imperij na balkanu, a sve na temelju agresivnom traženje političkih pokrovitelja i visokorizičnim poslovnim praksama.

‘Nakon ove ubitačne definicije onoga što Hypo Alpe Adria grupa doisa jest bila, Amerikanci napominju još jednu stvar: ‘Austrijske nadležne službe znale su za slabosti u Hypo, ali nisu htjele dizati prašinu’.

‘U vezi s aferom Hypo spominje se i bivši general, a sada stanovnik Remetinca Vladimir Zagorec, za kojeg se zna da je imao raszgranatu mrežu poslova u Austriji. Amerikanci se u depeši pitaju je li Zagorac povezan sa Sanaderom, no ne spominju nikakve dokaze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here