Home Biznis Zadarsku Luku neprijateljski preuzela Luka Koper?

Zadarsku Luku neprijateljski preuzela Luka Koper?

1200
0

ZADAR – Zadarska saborska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović ponovno je tražila odgovor na pitanje tko je zapravo vlasnik Luke Zadar, aktualizirajući na taj način temu koja se već nekoliko godina proteže bez pravog odgovora.
Naime, prodaja većinskog paketa dionica Luke d.d Zadar bio je i jedan od šlagera predizborne kampanje još u vrijeme parlamentarnih izbora prije dvije godine. Iz SDP-a su stizale optužbe da se radi o čudnim transakcijama u vrijeme kad država priprema realizaciju projekta gradnje trajektne luke Gaženice u koju će se uložiti 236 milijuna eura, ultimativno se tražilo od državnih službi da daju podatke o vlasnicima dionica.

Tada su u HDZ-u tvrdili kako su i oni iznenađeni, te da državno ulaganje u Gaženicu nema nikakve veze s privatiziranom tvrtkom Luka Zadar. Na kraju je na traženje ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete Hrvatska agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) dala je detalje transakcijama dionicama Luke.

Pet velikih dioničara Luke – direktor Neven Jurin, članovi Uprave Goran Paša, Željko Zovak, Pero Leontić te bivši zaposlenik i tada zamjenik zadarskog župana Danijel Kotlar – prodali su paket od 50,05 posto dionica društvu “I.J.Storitve” iz Ljubljane.

Toj slovenskoj tvrtki čija je osnovna djelatnost usluge, odnosno posredovanja, dionice su prodali i Arsen Marin te Veljko Bubić koji su prethodno otkupili dionice od nekolicine malih dioničara tako da je ukupno prodano 53,57 posto dionica, i to za neutvrđenu svotu novca.

“Storitve” su potom sve te dionice prenijele na društvo “Manus“ koje je osnovao u poduzetničkim vodama malo poznati Veljko Bubić i koji je na taj način, očito fiktivno, postao većinski vlasnik Luke. Dionicama Luke Zadar se u gotovo dvije godine od uvrštavanja na Zagrebačku burzu nije trgovalo, njihova je cijena 300 kuna.

A prema revidiranom izvješću „Manusa“ vidljivo je da su petorici tada većinskih vlasnika dionice plaćane po 2280 kuna, odnosno ukupno 130 milijuna kuna. U međuvremenu je počela gradnja nove trajektne luke Gaženica pa je sad ponovno aktualizirana privatizacija Luke d.d. koja je koncesionar za teretnu luku.

„Manus“ je i dalje većinski vlasnik koji kontrolira 53 posto dionica Luke, a Bubić je tek ljetos postao predsjednik Nadzornog odbora iako je formalno većinski vlasnik već više od dvije godine.

U javnosti se nedavno pojavilo ime Slovenke Roze Mlakar-Kukovič koja sada slovi za vlasnicu tvrtke “Storitve2, umjesto Davora Šenije, ujedno direktora poznate tvornice za proizvodnju stakla Steklarna Rogaška. No to su u biti samo formalne promjene u toj maloj tvrtki izgleda specijaliziranoj za čuvanje dionica za tzv. veće igrače.

U ovom slučaju cijela je transakcija zapravo obavljena novcem Nove Ljubljanske banke, a glavni meštar u tim poslovima je bio Bojan Majič iz Optima leasinga Zagreb koji slične poslove radi po cijeloj Hrvatskoj.

Majič je kao jedan od glavnih ljudi Nove Ljubljanske banke, odnosno NLB-a u Hrvatskoj bio i prokurist u drugoj Bubićevoj tvrtki “Slogan” koja je kupovala terene u Gaženici.

– “Luka“ d.d. je za nas dioničarsko društvo koje izvršava svoje ugovorne obveze iz prioritetne koncesije koju je dobila. Ne znamo tko je vlasnik većinskog paketa dionica.

Upravo vijeće u suradnji s nadležnim ministarstvom će po isteku koncesije 2014. godine vrlo pažljivo razmotriti situaciju i teško da će se davati prioritetna koncesija – kaže Živko Kolega, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar. Dosad se najviše se kalkuliralo s mogućnošću da je zadarsku “Luku” preuzela Luka Koper i da je to neprijateljsko preuzimanje jer Slovencima nije u interesu razvoj hrvatskih luka.

Međutim, u Sloveniji traju rasprave oko namjere Njemačkih željeznica da preuzmu kontrolu nad slovenskim željeznicama i postanu vlasnici većeg dijela Luke Koper. To znači da priča ide u svakom slučaju dalje od Slovenije. Nijemci su već vrlo prisutni u financiranju izgradnje nove teretene luke Gaženica, pa stoga ne bi bilo ništa čudno da žele preuzeti i Luku d.d. koja se bavi teretnim prometom.
(seebiz.eu/slobodna dalmacija)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here