Home Najnovije Zagađenje iz Rockwoola: Stručnjaci iz Zagreba dočekani sa sumnjom i uvredama

Zagađenje iz Rockwoola: Stručnjaci iz Zagreba dočekani sa sumnjom i uvredama

909
0

Rasprava o povećanoj količini talija na području Općine Pićan održana je sinoć u Lovačkom domu u Kukurinima. Sastanak je vodio dr. Viktor Simončič, predstavljen kao nezavisni stručnjak za okoliš, donosi Radio Labin.

U predavanju, koje je bilo više puta prekinuto od strane mještana, Simončič se dotaknuo povišenih količina talija koje su evidentirane 2009. i 2010. godine. Kazao je kako talij nije povezan s tvornicom kamene vune jer u procesu proizvodnje kamene vune ne dolazi do lučenja talija. Također je kazao kako u blizini niti jedne od 25 tvornica, koliko ih Rockwool ima u Europi, nije evidentirana povišena koncentracija talija.

Dr. Vladimira Vađić iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada kazala je kako je na istom području povećana količina talija evidentirana i 2006. godine kada tvornica nije postojala. Mišljenja je da neki drugi uzročnik utječe na povećane količine talija. Napomenula je kako jednom tjedno dolaze po uzorke iz mjernih stanica, a isti se prikupljaju dnevno od strane djelatnika druge tvrtke. Taj podatak unio je sumnju među okupljene mještane u ispravnost uzoraka, na što je dr. Vađić izdvojila da je nemoguće utjecati na uzorke. Dr. Simončič kazao je kako tu sumnju mogu lako ukloniti te neka netko od građana svakodnevno, zajedno s djelatnikom Rockwoola, odlazi po uzorke.

Prof.dr.sc. Franjo Plavšić, direktor Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, izdvojio je kako je strah najveći neprijatelj razuma. Također je kazao da formaldehid, na koji se mještani stalno pozivaju, nije kancerogen. Iako je još mnogo toga želio reći, nakon što je više puta prekinut u izlaganju te mu je upućeno više uvreda, odlučio je da neće održati predavanje.

Dr. Simončič povukao je paralelu slučaja u Pićnu sa slučajem Siska, gdje živi. Izdvojio je kako su Sisak proglasili najzagađenijim gradom u Hrvatskoj te se nalazi na desetom mjestu ljestvice zagađenih gradova u Europi. Osobno je bio angažiran na slučaju Sisak te se uspostavilo da je stupanj zagađenosti na znatno manjem stupnju od onog koji je predočen javnosti. Stvorena je opća panika i nemir među stanovništvom. Osobno razmišlja o tužbi protiv tamošnjeg gradonačelnika, medija, ekoloških udruga i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koji su isforsirali problem.

Nakon što je želio i Pićancima ponuditi neke prijedloge, a kako je više puta bio izvrijeđan, nakon gotovo tri sata predavanja zaključio je da nije zaslužio takav tretman te prekinuo sastanak, prenosi Radio Labin

Previous articleDiskodrom u Spiritu
Next articleTeško ozlijeđena 73-godišnja biciklistica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here