Home Vijesti Zanella dobiva trg ispred Guvernerove palače?

Zanella dobiva trg ispred Guvernerove palače?

1249
0
Ilustracija: Moja Rijeka

Riccardo Zanella, najvažniji riječki političar i državnik prve polovice 20. stoljeća mogao bi uskoro dobiti svoj trg ispred Guvernerove palače iz koje je vodio Riječku državu sve do fašističkog državnog udara 1922. godine.
Rezultat je to inicijative Liste za Rijeku koju je podržalo tri od pet članova matičnog Odbora za mjesnu samoupravu pa bi se prijedlog uskoro trebao naći na dnevnom redu Gradskog vijeća.

Podsjetimo, prvi pokušaj da se Zanelli pronađe dostojno mjesto u gradskoj memoriji dogodio se još 2010. godine. s prijedlogom da se po njemu nazove tada bezimeni Trg šišmiš u Starom gradu. Inicijativa tada nije uspjela budući ju je podržala trećina vijećnika (Lista za Rijeku i ostale regionalne stranke), HDZ-ovi vijećnici su bili protiv, a SDP-ovi suzdržani. Jesmo li u međuvremenu kao grad sazrijeli po pitanju prihvaćanja naše vlastite povijesne baštine, saznat ćemo vjerojatno vrlo uskoro.

Na anketi facebook stranice Slobodna Država Rijeka – Stato libero di Fiume provedenoj početkom veljače ovaj prijedlog je već podržalo 79% ispitanika.

Riccardo Zanella – borac za prava građanske i liberalne Rijeke i prva svjetska politička žrtva fašizma

Riccardo Zanella rođen je u Rijeci 1875. godine Srednju školu završava u Rijeci, a studije na Višoj ekonomskoj akademiji u Budimpešti. Svoju političku karijeru započinje 1899.g. radom u dnevnim novinama ,,La Difesa” kao opozicionom listu centralističkoj ugarskoj politici. Zbog svog smjernog i ustrajnog zalaganja za prava Rijeke i borbe protiv stalnog uplitanja centralne vlasti u prava i slobode grada, Zanelia postaje lider autonomnog
pokreta u gradu.
Obnašao je i dužnost predsjednika Savjeta za školstvo, potičući gradnju mnogih škola i obrazovnih ustanova u gradu, što je i bilo realizirano.
1911.g. Zanella pobjeđuje na gradskim izborima, ali mu ugarske vlasti podmeću lažnu optužbu za atentat, no 1914.g. Zanella biva ponovo biran za gradonačelnika.
Početkom l. svj.rata Zanella je prisilno mobiliziran i završava u ruskom zarobljeništvu da bi se u Rijeku vratio 1918.g.
Zanella je bio protivnik D’Annunzia i njegove okupacije Rijeke. Nakon njegovog odlaska, temeljem Rapallskog ugovora između Kraljevine SHS i Kraljevine Italije, a pod pokroviteljstvom SAD, V.Britanije i Francuske osniva se Slobodna Država Rijeka. Na prvim slobodno održanim izborima Riccardo Zanella i njegova Autonomna stranka pobjeđuju nacionalistički blok stranaka koji se zalaže za pripojenje Rijeke Italiji.
Nedugo nakon izbora, biva nasilno srušen s vlasti od strane fašističkih pučista. U sukobima sa fašistima pogibaju dva gradska policajca, kao prve žrtve fašizma, a legalno izabrana Vlada na čelu sa Zanellom odlazi u Kraljevicu.
Nakon aneksije Rijeke Italiji, živio je u Beogradu, u vrijeme 2.svjetskog rata boravi ilegalno u Francuskoj surađujući sa francuskim pokretom otpora. Poslije 2. svj. rata živi u Italiji gdje i umire 1959. godine.
Zanella je kao jedini riječki državnik bio izraziti protivnik svih ekstremizama i radikalnih stavova, od D’Annunzia i fašizma do različitih vrsta šovinizama u Rijeci. Oštro se zalagao protiv uplitanja i nametanja centralne ugarske vlasti prema Rijeci, odnosno za decentralizaciju države.

 – Upravo je današnji Muzejski trg odnosno kompleks Guvernerove palače bio poprište dramatičnih povijesnih događaja koji su obilježili povijesno razdoblje u kojem je tzv ‘Riječko pitanje’ dominiralo svjetskom politikom. Predlažemo da se Muzejski trg preimenuje u Trg Ricarda Zanelle u znak sjećanja na riječkog državnika, političara i borca za prava građanske i liberalne Rijeke, ističe se u prijedlogu za uvrštenjem ove točke na iduću sjednicu Odbora za mjesnu samoupravu koju potpisuju tri člana Odbora – Zvonimir Gržeta (Lista za Rijeku), Koraljko Pasarić (PGS) i Danijela Bradamante (SDP).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here