Home Kolumne Zanella dobiva trg u Rijeci, koliko znamo o njemu?

Zanella dobiva trg u Rijeci, koliko znamo o njemu?

2224
0

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke gradski vijećnici će glasati o prijedlogu da se Muzejski trg preimenuje u Trg Riccarda Zanelle. Za one koji ne znaju, Riccardo Zanella je bio riječki političar i prvi predsjednik Slobodne Države Rijeke, tijekom koje je nasilno smijenjen u državnom udaru organiziranom od strane fašista. Nakon državnog udara, neko je vrijeme živio u Kraljevici, Beogradu i Francuskoj.
Odluka o preimenovanju trg je već pozitivno prihvaćena od strane mjesnog odbora, i kako stvari stoje, neće obuhvatiti preimenovanje stambenih zgrada vec isključivo dviju zgrada (Muzej Grada Rijeke i Guvernerova palača).
Riječ je o inicijativi koja ima simboliku, iz više razloga, prije svega zato što bi se odalo priznanje Zanelli kao jednom od prvi demokratski izabranih političara koji je bio žrtva fašizma.
Zanelli pojedini protivnici stavljaju na dušu talijanaštvo izjednačujući ga s Dannunziom, no ima li istine u tome?
Koristeći čisti argument logike, Zanella ne bi dobio na izborima s tako visokim postotkom (preko 60%) da nije imao potporu – Hrvata i Slovenaca, tim više što je na suprotnoj strani bio – Talijanski blok za aneksiju Italiji. Nakon izbora Zanella nije tražio aneksiju Italiji, već suprotno – uspostavu i normalizaciju riječkih državnih institucija. Pošto su fašisti na sve moguće načini pokušavali opstruirati samostalnost riječke države, državni udar je bio pitanje vremena.
Dovoljno pročitati jedan od mnogobrojnih priopčenja koje je Riječka vlada u to vrijeme javno slala stranim medijima, da shvatimo ozbiljnost situacije i jasno usmjerenje Zanelline vlade:

“11. veljače 1922.
Rijeka je opet pod terorom. Oko sto pedeset fašista naoružani puškama, pištoljima, bombama, hodaju gradom, hapse, traže ljude i premlaćuju bespomoćne građane. Organiziran je pravi lov na policajce, na koje razbojnici pucaju i bacaju bombe. Nekoliko policajaca je teško ozlijeđeno; drugi, uhićeni i nenaoružani, odvedeni su u sjedište Fascija i držani kao taoci. Policajci ne mogu reagirati, jer još uvijek ne pružaju javne usluge, što je još uvijek samo pitanje karabinjera. Sinoć su grupe fašista napale telegrafski ured, udarajući pritom i neke zaposlenike.
Vlada Rijeke suspendirala je noćnu telegrafsku uslugu. Zatim su devastirali četiri ureda delegacije iz policijske uprave. Napad na središnji ured policijske postaje, prekinut je.
carabinieri nisu uhitili ikoga. Građani su prestravljeni, ogorčeni, karabinjeri tvrde da uspostavljaju red i poštovanje zakona. Zahtijevamo da stotine razbojnika koji blokiraju rad vlasti, paralizirajući normalni život u gradu, odmah razoruža i one koji su krivi za zajedničke zločine protjeraju iz Rijeke. U suprotnom, moguća je očajnička reakcija građanstva, što može imati neprocjenjive posljedice.

Ured za tisak Vlade Rijeke.” (Izvor: Crvena knjiga SDR, 1922.)

Nakon državnog udara, Zanella ne ide u Italiju, već u Kraljevinu SHS. U Italiju se vraća tek nakon 1945. i uspostave višestranačke demokracije u Italiji.
Možemo zamisliti i zašto nije pokušao povratak u Rijeci nakon 1945 ; U situaciji kad, s jedne strane čuje vijesti o svojim poznanicima kao Blasich i Skull koji su likvidirani  (autonomisti kao demokratsko orijentirana i nekompromitirana opcija su bili percipirani kao potencijalno opasna alternativa novom režimu), s druge strane, gotovo 25 godina egzila je financijski pogodilo Zanellu koji je smrt dočekao u potpunoj bijedi. Posljednje godine života je pokušavao pomoći izbjeglim Riječanima/Fiumanima, otvorivši Ured za Rijeku u Rimu.

(livio defranza)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here