Home Vijesti Zanella postao trn u oku lokalnim HDZ-ovcima

Zanella postao trn u oku lokalnim HDZ-ovcima

1556
2

This image has an empty alt attribute; its file name is Damir-Popov-1.jpg

Maratonska rasprava oko zaduženja na prošlotjednom Gradskom vijeću potpuno je zasjenila sve druge točke pa i aktualni sat na kojem se opet raspravljalo o Zanelli. Prva politička žrtva fašizma postaje pravi trn u oku lokalnim HDZ-ovcima, nakon što je u Rijeci dobio svoj trg.

Damir Popov (HDZ) kazao je tako kako je 22. lipnja obilježen Dan antifašističke borbe, a kako je svečana akademija ovim povodom održana na lokaciji koju je Gradsko vijeće preimenovalo u Trg Riccarda Zanelle, ocijenivši kako je Zanella bio vođa autonomaške politike koja je bila simbol podjela u gradu i provođenja straha i terora prema autohtonom hrvatskom stanovništvu, dodavši kako ta se politika nije razlikovala od politike aneksionista. Popov je rekao kako je povijest Zanellu odredila kao osobu obuzetu talijanskim nacionalizmom i šovinizmom, osobu koja je stajala iza nasilnog ulaska talijanske vojske u Rijeku, agitirajući kod talijanskog premijera i vlade, osobu koja je bila suradnik D’Annunzia i njegovom prijetećem fašizmu. Vijećnik je kazao kako je Zanella nakon 2. svjetskog rata diplomatskim pokušajima nastojao poništiti rezultate antifašizma i obnoviti Slobodnu državu Rijeka, te upitao gradonačelnika, dobitnika priznanja za njegovanje tradicije Narodnooslobodilačke borbe od strane SABA PGŽ u 2016. godini, srami li se kada govori o vrijednostima antifašizma na adresi Riccarda Zanelle. Popov je zatražio pisani odgovor na svoje pitanje.

Gradonačelnik Obersnel je rekao da se ne srami i da mu nije neugodno zato što je njegov antifašizam neupitan. Gradonačelnik je rekao kako je vijećnikova elaboracija problematična, osvrnuvši se na Zanellino pozivanje talijanske vojske u grad, dodavši kako je to učinjeno da se D’Annunzio odstrani iz grada. Gradonačelnik je kazao kako u Zanellinom proglasu u vrijeme održavanja izbora 1921. godine stoje vrlo negativne opaske o D’Annunziju, te kazao kako u današnjim okolnostima neke povijesne stvari izgledaju čudno i ne možemo ih gledati s današnje pozicije i današnjih političkih aspekata. Obersnel je ponovio kako se ne srami i kako ne vidi vezu između imenovanja trga po Zanelli s njegovim stavom o antifašizmu.

Popov je rekao kako je Obersnelov stav o fašizmu i Zanelli kontradiktoran, kazavši kako je okončanjem Prvog svjetskog rata vlast u Rijeci preuzelo Narodno vijeće Rijeke, gdje istaknuti Talijani, uključujući Zanellu, zovu talijansku vojsku da bi preuzeli vlast.

2 COMMENTS

  1. “Popov je rekao kako je Obersnelov stav o fašizmu i Zanelli kontradiktoran, kazavši kako je okončanjem Prvog svjetskog rata vlast u Rijeci preuzelo Narodno vijeće Rijeke…”: preuzelo… kojim pravom? Zar je moguće da ljudi ne znaju što pišu?! Da ne prepoznaju značaj riječi?
    Rijeka, u porošlome je stoljeću, bila “ratni plijen”: nakon ISR, Italije. Nakon IISR, nove Jugoslavije. Zar je tako teško to shvatiti?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here