Home Vijesti Žarko Puhovski i Sanja Barić: Objava vlasnika ‘Three Monkeys’ nije rasizam ni...

Žarko Puhovski i Sanja Barić: Objava vlasnika ‘Three Monkeys’ nije rasizam ni fašizam ali zakon zabranjuje i diskriminaciju

2265
0

Već desetak dana u javnom prostoru se diskutira o jednoj facebook objavi vlasnika riječkog kafića ‘Three Monkeys’ kojom je HDZ-ovce proglasio nepoželjnima u svom kafiću. I taman kad se činilo da će stvar pasti u zaborav, podgrijao ju je svojom izjavom o potencijalnom fašizmu premijer Andrej Plenković. Radi li se uistinu o fašizmu i rasizmu, pitali smo Žarka Puhovskog i Sanju Barić

– Premijer je, uvjeren sam, pogrešno usporedio (za sada verbalnu) neprofesionalnost vlasnika jednoga kafića s fašizmom, kaže Žarko Puhovski.
– Diskriminacija o kojoj Andrej Plenković govori, a koja može – usustavljena – dovesti do fašističkoga sklopa, počiva na egzistencijalu, na osobinama ljudi koje oni ne mogu izmijeniti. Dakle: odbijanje da se poslužuju osobe neke rase, nacionalnosti, roda/spola, dobi, mjesta rođenja, itd. značilo bi nedopustivu diskriminaciju prema podrijetlu (a spomenuta žuta zvijezda samo je izvanjski izraz takvih, sustavnih, postupaka u nacističkoj Njemačkoj ili ustaškoj Hrvatskoj), objašnjava Puhovski.
– Ovdje je pak, bilo riječi o (potencijalnoj) diskriminaciji prema političkome opredjeljenju. Takva diskriminacija, kao i ona na osnovi profesionalne orijentacije ili neke druge afilijacije koja slijedi iz slobodnoga izbora individue može biti uvredljiva i moralno pogrešna, ali nema neposredne veze s fašizmom (uopće, to je termin koji, unatoč nepreciznosti u općoj uporabi, trebalo jako oprezno tumačiti).
Smatram da bi svakoga vlasnika obrta koji bi odbio usluživati mušterije na bilo kojoj kolektivnoj osnovi trebalo (vjerojatno: prekršajno) kazniti, ali to nije nužno vezano uz onaj tip diskriminacije s kojima se Evropa danas bori. Čini mi se, također, da je premijer u pravu kada upozorava na to da se na neke diskriminacijske ispade iz SDP-ovih redova manje oštro reagira, kao da se ljevicu (ili “ljevicu”) smatra svjetonazorski cijepljenom protiv osnovnih boleština koje su, doduše, znatno češće u HDZ-u (npr. kada je riječ o dotepencima ili o gradonačelniku iz Hercegovačke ulice, a ne iz Hercegovine), zaključio je Puhovski.

Barić: Izreći svoj stav je oblik političkog izražavanja, ali ne pružiti jednaku i profesionalnu uslugu je protuzakonito

I ustavna stručnjakinja Sanja Barić misli da se ne radi o rasizmu ali upozorava:
– Pravno je to jasna situacija: već temeljem Ustava RH, a vrlo jasno konkretizirano i u Zakonu o suzbijanje diskriminacije, zabranjena je diskriminacija (stavljanje u nepovoljniji položaj) osoba temeljem raznih osobnih karakteriatika pa tako i temeljem “političkog ili drugog uvjerenja”. Opet, sasvim konkretno, navedeni Zakon u čl. 8/8, kaže da se primjenjuje na postupanje “…svih pravnih i fizičkih osoba” što se odnosi i na “pristup dobrima i uslugama te pružanju istih”. Dakle, u prijevodu, ne može se odbiti pružanje usluge temeljem političkog stava, protuzakonito je i protuustavno. Izreći svoj stav je oblik političkog izražavanja, ali ne pružiti jednaku i profesionalnu uslugu u ovom i slučaju bilo pravno nedopustivo. I utuživo, ističe Barić .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here