Home Vijesti Zašto je Kostarika toliko uspješnija od Švedske u borbi protiv Covid-19?

Zašto je Kostarika toliko uspješnija od Švedske u borbi protiv Covid-19?

802
0

Kostarika je jedna od država na svijetu s najmanje smrtnih slučajeva od Covid-19 i latinoamerička je zemlja s najnižom stopom smrtnosti. “Kako objašnjavate ovu situaciju?”, pita se španjolska redakcija BBC-a.

“Iako ne znamo u potpunosti razloge zbog kojih se virus u nekim zemljama širi više nego u drugim, postoje neki elementi koji moraju biti podvučeni”.

Prije svega, gotovo univerzalni zdravstveni sustav, koji građanima omogućava mnogo lakši pristup zdravstvenim uslugama nego u drugim latinoameričkim zemljama. Zatim temeljna uloga tzv Ebaisa, domova zdravlja za primarnu njegu. Treba spomenuti da je Kostarika jedna od rijetkih zemalja koje nemaju vojsku, tako da je novac koji bi se inače trošio na vojsku, troši na druge stavke, na kvalitetno školstvo i zdravstvo.

Također, treba uzeti u obzir i disciplinu Kostarikanaca u poštivanju socijalne distance i činjenice da ta zemlja, za razliku od drugih zemalja u regiji, nema problema s vodoopskrbom. Sigurno je pomoglo i to što Kostarika ima samo 5 milijuna stanovnika i to što Kostarika ima nizu razinu zagađenosti u odnosu na neke druge zemlje.

Kostarika je poznata po visokoj razini kvalitete života, od čega je nastao poznati slogan Costa Rica pura vida (Kostarika čisti život), zbog opuštenog pristupa i nedostatka stresa u ovoj državi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here