Home Kolumne Zašto je zdrava prehrana priuštivija od nezdrave?

Zašto je zdrava prehrana priuštivija od nezdrave?

1380
0

Uvriježeno je pogrešno mišljenje da je zdrava hrana skuplja od nezdrave. Međutim, istraživanja pokazuju da je zdrava hrana zapravo dugoročno pristupačnija od nezdrave hrane.

Zdrava hrana je zasitnija, hranjivija i bolja za vaše tijelo od nezdrave hrane. U ovom ćemo članku istražiti razloge zašto je zdrava hrana pristupačnija i prednosti njezinog uključivanja u prehranu.

Zdrava hrana bogatija je hranjivim tvarima

Zdravi recepti za obroke sa voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima sadrže više hranjivih tvari od nezdrave hrane poput brze hrane i prerađenih grickalica.

Upravo je to jedan od razloga zašto je u posljednjih nekoliko desetljeća povećana prodaja organskih proizvoda koji su zdravi i hranjivi jer je svijest o važnosti prehrane sve veća.

Hrana bogata hranjivim tvarima daje više vitamina, minerala i drugih bitnih nutrijenata po kaloriji. To znači da možete jesti manje hrane kako biste dobili istu količinu hranjivih tvari, što dugoročno dovodi do uštede troškova.

Na primjer, vrećica čipsa može se činiti jeftinijom od vrećice jabuka, ali jabuke sadrže više hranjivih tvari po porciji i zasitnije su te vas dulje drže sitima.

Zdrava hrana više zasićuje

Zdrava hrana obično više zasićuje od nezdrave hrane. Cjelovita hrana s visokim udjelom vlakana, proteina i vode može vam pomoći da se osjećate siti i zadovoljni dulje vrijeme.

Nasuprot tome, nezdrava hrana s visokim udjelom šećera, masti i soli može uzrokovati osjećaj gladi i želju za još hrane ubrzo nakon jela. To može dovesti do prejedanja i povećanja troškova hrane. Na primjer, zdjelica zobenih pahuljica s voćem i orašastim plodovima može biti zasitnija od žitarica sa šećerom, čak i ako je potonja jeftinija.

Zdrava hrana može spriječiti zdravstvene probleme

Osim što je pristupačnija, zdrava hrana također može pomoći u prevenciji niza zdravstvenih problema kao što su pretilost, dijabetes tipa 2, bolesti srca i neke vrste raka.

Ovi zdravstveni problemi mogu biti skupi za liječenje, što dugoročno dovodi do viših troškova zdravstvene zaštite. Zdravom prehranom možete smanjiti rizik od razvoja ovih zdravstvenih problema i uštedjeti novac na medicinskim računima.

Na primjer, uključivanje više povrća i cjelovitih žitarica u vašu prehranu može vam pomoći u održavanju zdrave težine i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Osim toga, hrana je najbolji način za poboljšanje probave.

Priprema zdrave hrane može biti jednostavna i pristupačna

Još jedna zabluda o zdravoj hrani je da je njena priprema dugotrajna i skupa. Međutim, postoji mnogo zdravih namirnica koje se brzo i jednostavno pripremaju, poput salata, prženih krumpirića i pečenog povrća.

Osim toga, kupnja sezonskog voća i povrća može biti pristupačnija od kupnje izvansezonskih proizvoda.

Kupnja na veliko i zamrzavanje ostataka također može uštedjeti novac i smanjiti bacanje hrane. Na primjer, kupnja vrećice smrznutog povrća može biti pristupačnija od kupnje svježeg povrća koje se može pokvariti prije nego što ga imate priliku upotrijebiti.

Još neki faktori koje treba imati u vidu

Ovo su još neki faktori koji mogu podstaći prelazak na zdraviju prehranu.

  • Važnost planiranja obroka: jedan od ključeva da zdravu hranu učinite pristupačnijom jest planiranje obroka unaprijed. To vam može pomoći da izbjegnete impulzivnu kupnju i smanjite bacanje hrane. Možete uključiti savjete za planiranje obroka, kao što je sastavljanje popisa za kupovinu, kuhanje na veliko, nošenje obroka na posao, i uključivanje ostataka u buduće obroke.
  • Usporedba cijena: Može biti korisno usporediti cijene zdrave i nezdrave hrane u različitim trgovinama ili tržnicama. To može pomoći čitateljima da vide stvarnu razliku u cijeni i razumiju kako mogu uštedjeti novac odabirom zdravih opcija. Možete uključiti primjere određenih namirnica i njihove cijene kako biste ilustrirali svoje mišljenje.
  • Utjecaj nezdrave prehrane na dugoročne zdravstvene troškove: nezdrave prehrambene navike mogu dovesti do niza kroničnih zdravstvenih problema koji zahtijevaju stalnu medicinsku skrb, kao što su dijabetes, bolesti srca i moždani udar. Ovi zdravstveni problemi mogu s vremenom dovesti do viših troškova zdravstvene skrbi i važne su preventivne mjere, u vidu zdrave prehrane. Također, zdrava prehrana podstiče veću produktivnost.
  • Prednosti uzgoja vlastite hrane: Uzgoj vlastitog voća i povrća može biti isplativ način uključivanja zdrave hrane u vašu prehranu. Možete uključiti savjete za pokretanje malog vrta, kao što je korištenje posuda ili povišenih gredica, i objasniti kako uzgoj vlastite hrane može pružiti osjećaj zadovoljstva i povezanosti s hranom koju jedete.
  • Važnost resursa zajednice: Za neke pojedince i obitelji pristup zdravoj hrani može biti izazov zbog čimbenika kao što su lokacija, prihod ili prijevoz. Na sreću, postoje banke hrane, poljoprivredne tržnice i društveni vrtovi koji mogu pružiti pristupačan pristup zdravoj hrani.
  • Uloga kulturoloških čimbenika u izboru hrane: Na izbor hrane često utječu kulturološki čimbenici kao što su tradicija, obiteljske preferencije i pristupačnost. Ako odemo dovoljno daleko u prošlost, vidjet ćete da su naši preci jeli prilično zdravu hranu, minimalno termički obrađenu ili sirovu i prvenstveno biljnog podrijetla.

Zaključno, zdrava hrana je dugoročno pristupačnija od nezdrave hrane. Hrana bogata hranjivim tvarima više je zasitna i može pružiti više esencijalnih nutrijenata po kaloriji, što dovodi do uštede troškova. Zdrava prehrana također može pomoći u sprječavanju niza zdravstvenih problema, smanjujući troškove zdravstvene zaštite.Priprema zdrave hrane može biti jednostavna i pristupačna, s mnogo zdravih namirnica koje se brzo i jednostavno pripremaju. Uključivanjem zdrave hrane u svoju prehranu možete poboljšati svoje cjelokupno zdravlje i dugoročno uštedjeti novac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here