Home Vijesti Zelenski: Ove jeseni se možda održi mirovni sastanak s Rusijom

Zelenski: Ove jeseni se možda održi mirovni sastanak s Rusijom

215
0

Mirovni summit Rusije i Ukrajine bi se mogao održati za nekoliko mjeseci ako razgovori ovog tjedna pođu po planu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao ukrajinskim diplomatima kako se nada da bi ove jeseni moglo doći do sastanka s Rusijom, dodavši da su planirani razgovori u Saudijskoj Arabiji, koji se održavaju ovoga tjedna, odskočna daska prema tom cilju.

Zelenski je kazao da će na skupu u Saudijskoj Arabiji biti zastupljeno oko 40 zemalja. Sličan sastanak održan je u Kopenhagenu u lipnju, a nazočili su mu visoki dužnosnici zemalja G7, EU, Brazila i Turske. Bila je pozvana i Kina, ali nije prisustvovala sastanku, piše Sky News.

Zelenski je poručio u govoru ukrajinskim diplomatima da će gotovo 40 zemalja biti zastupljeno na sastanku u Džedi 5. i 6. kolovoza. “Radimo na tome da se (samit) održi ove jeseni”, rekao je Zelenski u govoru koji je objavljen na službenoj mrežnoj stranici ukrajinskog predsjednika.

“Jesen je vrlo brzo, ali još ima vremena da se pripremimo za samit i uključimo većinu zemalja svijeta”, dodao je. Zelenski i njegov tim rade sa saveznicima na pronalaženju široke potpore za “mirovni samit” koji bi istaknuo načela za okončanje rata rata s Rusijom koja je pokrenula invaziju prije 18 mjeseci.

Samit bi se temeljio na planu od 10 točaka koji je Kijev objavio prošle jeseni, a koji je aktivno promiče Zelenski. Njegova vizija mira podrazumijeva potpunu obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i potpuno povlačenje ruskih trupa, zaštitu hrane i energetske sigurnosti, nuklearnu sigurnost, oslobađanje svih zatvorenika itd.

Još uvijek nije dogovoreno mjesto održavanja samita. Ukrajinski i zapadni dužnosnici rekli su da na samitu neće sudjelovati Rusija.

Previous articleLjudi se izležavali na jadranskoj plaži, a po ručnicima im trčkarao – štakor! ‘Umalo ušao gospođi u punđu’
Next articleNetko je u Hrvatskoj upravo dobio 50.000 eura na lotu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here