Home Mozaik Žene prosvjeduju: Seksualni štrajk za uvjeravanje muževa koji se odbijaju razvesti

Žene prosvjeduju: Seksualni štrajk za uvjeravanje muževa koji se odbijaju razvesti

127
0
pexels minan1398 1004014

Tehnika je da ne izvedu ritualno pranje nakon menstruacije kako bi spriječile spolni odnos

Čini se kao da smo u grčkoj komediji “Lizistrata” Aristofana, u kojoj su se atenske žene suzdržavale od spavanja sa svojim muževima kako bi okončale Peloponeski rat. No ovo je stvarnost. Malky Berkowitz, 29-godišnja djevojka iz hasidske zajednice sela Kiryas Joel u državi New York, pokušava se razvesti od supruga Volvyja već više od četiri godine. No on joj odbija dati židovski razvod. Malky je tako postala agunah, što znači “okovana žena”. Aktivistica Adina Sash je njenu priču ispričala novinama i na društvenim mrežama. Pozvala je na seksualni štrajk kako bi oslobodila sve agunote (“okovane žene”).

Što je mikva i kako funkcionira seksualni štrajk

Prema židovskom zakonu (halaha), bračni odnosi ne mogu postojati dok žena ima menstruaciju. Nakon što završi, mora uroniti u mikvu (ritualno kupanje) kako bi se pročistila i ponovno mogla imati seks sa svojim mužem. Štrajkašice se ne planiraju ritualno kupati nakon menstruacije. Cilj je izvršiti društveni pritisak na muževe koji odbijaju omogućiti razvod svojim ženama sprječavajući ih da se ponovno vjenčaju. «Noć mikve je otkazana – piše Sash na Instagramu. Suzdržavanje od pranja je u redu, ali sputavanje odnosa nije? Muškarci ne mogu provesti noć bez intimnosti, ali mogu li agunose čekati godinama?”

Reakcije na seksualni štrajk

O tome se oglasio američki ortodoksni rabin Hershel Schachter koji je naveo da je malo koji štrajk ovakvog tipa uspio nešto postići. U međuvremenu, protagonistica ove priče odlučila je ne komentirati prosvjednu akciju. Nakon što je Sash službeno objavila poziv na štrajk na društvenim mrežama u četvrtak poslijepodne, mnogi njeni pratitelji reagirali su s odobravanjem. Kritičari su, međutim, rekli da bi to moglo ometati “shalom bayit”, mir u kući, židovsku vrijednost.

Moguće posljedice

Daphne Lazar Price, izvršna direktorica Ortodoksne židovske feminističke alijanse, oglasila se po tom pitanju, rekavši u e-poruci Jewish Telegraphic Agency: “Prisilna kontrola temeljena na vjeri je moralno pogrešna i nikada se ne bi trebala tolerirati.” Aktivistica je dodala da prijetnje žena ne bi trebale uzeti u obzir da svojim muževima uskrate seks da bi privukle pažnju.

“Korištenje seksa kao oblika prisile također je vrlo problematično” kaže Lazar Price. Ravnateljica je sugerirala da bi štrajk mogao stvoriti priliku za židovske pravne vlasti da se prisjete drugih taktika koje imaju na raspolaganju za pritisak na muškarce koji se odbijaju razvesti. Osobito zabrana ulaska neposlušnih muževa u bilo koje vjerske i židovske zajednice, komunalne ustanove, kao i privatne domove, dok ne izdaju get.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here