Home Vijesti Žene uzvratile udarac: Da je Most je dvolična i neiskrena stranka vidjelo...

Žene uzvratile udarac: Da je Most je dvolična i neiskrena stranka vidjelo se već nakon prošlih izbora

1632
0

skupnaKoalicija IDS PGS i Liste za Rijeku danas je u Rijeci održala konferenciju za novinare na temu ženskih sloboda i “prava na izbor”. Na Konferenciji za novinare sudjelovale su ženske kandidatkinje na koalicijskim listama za 7. i 8. izbornu jedinicu.

Kandidatkinja PGSa na listi u 8. izbornoj jedinici, Tea Mičić-Badurina istaknula je posebnost regija Istre i Primorsko-goranske koje se po pitanju otvorenosti i tolerantnosti razlikuju od ostatka Hrvatske te su i na referendumu o braku glasale drugačije: “inicijatorica referenduma o braku Željka Markić se sada osjetila pozvanom da preporuči kandidate koji zadovoljavaju njene “nazadne” kriterije uzornih domoljuba i katolika pa je tako prepoznala (uz Hasenbegovića) i Most, koji se od nje nije ogradio te je konačno potvrdio da je igrač konzervativnog kruga katoličke crkve, onih kojima je žena drugotna, a muškarac prvotan”. Naglasila je da u 21. stoljeću oko prava žene na izbor ne smije biti spora i svaka žena mora znati da zaokruživanje Mosta na izbornom listiću potencijalno ugrožava njezino pravo na izbor.

Dorotea Pešić-Bukovac je podsjetila kako je pitanje pobačaja uvijek aktualno te da je žalosno je što stranke poput HDZa i Mosta ni u predizborno vrijeme ne žele razgovarati o ljudskim pravima, multikulturalnosti i antifašizmu niti žele govoriti o svjetonazorskim temama iz straha da bi im mogle naškoditi. “Gospodin Plenković je tako u Europskom Parlamentu glasao protiv izvješća belgijanca Marka Tarabela o tome da žene imaju isključivo pravo kontrole nad reproduktivnim i seksualnim pravima, te pristupu abortusu, dok se ovdje se o toj temi ne želi izjasniti. Toliko o vjerodostojnosti”

Laura Marchig-Šesnić se osvrnula na Rijeku kao grad u kojem su žene uvijek bile samostalne i samosvjesne. Prisjetila se čuvenih “tabacchina”, odnosno radnica u tvornicama duhana, koje su od polovice 19. stojeća predstavljale jednu od jačih snaga grada: “Riječka je privreda u dobrom djelu ovisila o tim samostalnim jakim i radišnim ženama koje su uz to bile i majke i supruge.” Jedna od najvećih vrijednosti Rijeke je njena multikulturalnost, otvorenost i tolerancija. “Pokažimo na ovim izborima da je Rijeka bila i ostala oaza liberalnih vrijednosti koja poštuje različitosti, štiti pravo svake žene na izbor i u kojoj nema mjesta za isključivost i desničarenje kakvo propagira Most”.

Nelida Pogačić iz Liste za Rijeku, podsjetila je da osim prava žena na izbor, postoje i drugi aspekti neravnopravnog položaja žena u društvu. Na primjer, još uvijek su žene manje plaćene za isti posao od muškaraca. Puno čujemo upozorenja vezanih uz demografsku sliku Hrvatske, ali kad se radi o mjerama njenog poboljšanja uglavnom čujemo samo demagoško licitiranje iznosima koji će se jednokratno isplatiti za svako rođeno dijete, ali ne i o sustavnoj politici mjera za poticanje nataliteta (kao što su: porodiljne naknade, stvaranje uvjeta za skraćeno radno vrijeme za majke s malom djecom, poticajne mjere za poslodavce kako bi organizirali jaslice u krugu svojih poduzeća kako bi majke za vrijeme pauze mogle provesti vrijeme s svojim bebama i tako neopterećenije raditi) – o tome nema niti riječi.
Također se osvrnula na Most: “Da je Most je dvolična i neiskrena stranka vidjelo se već kod prošlih izbora za Sabor kad je Petrov dan uoči izborne šutnje pred čitavom javnosti mahao izjavom o tome kako neće koalirati ni s SDP-om niti s HDZ-om. Što se kasnije dogodilo svi znamo. Zanima me kojim će se trikom poslužiti ovaj put u namjeri da zavede birače. Takva neodgovorna politika je i dovela do ovih prijevremenih izbora.”

Ana Trošelj iz PGS-a komentirala je desno orijentirane političke opcije na nadolazećim izborima: “HSLS odavno nije liberalna stranka i po mom osobnom mišljenju to je priprema terena za ponovno formiranje desničarske i konzervativne vlade.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here