Home Top Vijest Zepter: Ne želim škver s korumpiranog natječaja

Zepter: Ne želim škver s korumpiranog natječaja

158
1

Sve je još uvijek nejasno, ne zna se što kupac kupuje i ništa se ne može definirati. U jednom brodogradilištu smo radili due diligence i pitao sam za iznos menadžerskih ugovora. Čudili su se kako to pitamo, kao da due diligence nije potpuni uvid u apsolutno sve što čini firmu, da bi kupac vidio što kupuje. Kako mi to ne mogu reći, pa što ću kupiti, a da ne znam što kupujem – pita se milijarder Philip Zepter, zainteresiran za kupnju brodogradilišta Kraljevica, u intervjuu za novi Globus.

brodogradiliste_kraljevica300
Brodogradilište Kraljevica

– U Kraljevici želim graditi jednu jahtu godišnje, ili na godinu i pol, koja će na tržištu otići za 33 milijuna. To je ono što mogu sigurno i lako prodati. Često čitamo da potencijalni kupci žele špekulirati zemljištem. Ja garantiram da ću na tom mjesti graditi brodove, a ne poslovne tornjeve ili nešto treće, tvrdi Zepter koji smatra kako zapravo i nema prave želje za privatizacijom škverova.

– Kod hrvatskih škverova, koji su dani na natječaj, kupac apsolutno ne zna što kupuje niti što treba platiti. Pa i ako kupite, to nije vaše. Navozi nisu vaši, ne možete ništa sagraditi, recimo novu halu, dakle ne možete investirati…Što je to, čovjek se pita, je li to ozbiljna zemlja koja raspisuje tender? Nakon toga otvara se i pitanje, dugova koji su ogromni, za koje po tenderu nitko ne odgovara. Baš za Kraljevicu rekao sam im (i pismeno), dobro, da se sad ne natežemo oko dugova, predlažem da uzmem škver na trideset godina u zakup. Vi kažete da vrijedi 50 milijuna. Davat ću vam svaku godinu milijun i pol, treba mi infrastruktura. Osnovat ću poduzeće i uzeti tim koji želim. Ali stekao sam dojam da oni ništa ne žele, tvrdi Zepter.

Neka vaša brodogradilišta proizvedu brod za sto milijuna dolara ili eura, a prodaju ga za pedeset. Košta ih sto, a prodaju za pedeset! A mi ćemo ga , u istom škveru, proizvoditi za dvadeset i pet, a prodavati za pedeset. To je pravo čudo: navozi isti (amortizirani), radna snaga stručna a jeftina, a sve na brodu je transparentno. Nema sivih zona, zna se točno koliko košta sve što se ugrađuje. Izvedite sami zaključak. Napravio sam jahtu u koju sam ugradio osamdeset posto hrvatskih proizvoda što je daleko više nego što je prosjek kada vi radite brodove. Ja želim napraviti firmu i raditi posao koji će donositi profit, zaključuje Srbin koji je međunarodnu karijeru započeo kao prodavač lonaca.

Zepter smatra kao se nitko neće odlučiti na kupnju po uvjetima bliskim onima koji su bili raspisani prošlim tenderom.
– Jedina realna mogućnost da se vrijednost objekata u privatizaciji procijeni realno jest stečaj i kupovina iz stečajne mase. Tek tada će se u u čistoj situaciji dići zdrave firme. Mora doći do privatizacije jer je država, dokazano, loš menadžer. Zašto bi Kraljevicu bilo tko plaćao više od milijun i pol godišnje, što mogu amortizirati u proizvod. Ako je cijena viša, onda mi je isto kao da gradim u Švicarskoj pa ću otići tamo.

Previous articleOpatijski aktualni sat: Opozicija pitanjima zatrpala vladajuće
Next articleMilenijska fotografija povodom prve godišnjice KK FSV

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here