Home Mozaik Životna priča bugarske proročice: Ovako je Baba Vanga izgubila vid!

Životna priča bugarske proročice: Ovako je Baba Vanga izgubila vid!

76
0

Prema bugarskim medijima, Baba Vanga je rođena 31. siječnja, a ne 3. listopada kako stoji u službenim dokumentima.

Pavel Kiprov iz sela Cherniche tvrdi da je Vanga rođena tijekom zime.

– Rođena je u Strumici 31. siječnja. To tvrdim s velikom sigurnošću, jer mi je sama Vanga pričala o tome – rekao je Kiprov.

S druge strane, predsjednik fonda “Vanga” Ivan Dramov apsolutno je uvjeren da je proročica rođena 3. listopada. U putovnicama koje je dobila 1953. i 1995. stoji datum rođenja upravo 3. listopada.

– O datumu mog rođenja još će se dugo raspravljati – rekla je jednom baba Vanga, što se pokazalo kao još jedno njeno proročanstvo koje se obistinilo, piše “Trud” u publikaciji posvećenoj obilježavanju dana Vanginog rođenja.

Vangelia Pandeva Gušterova, u svijetu poznata kao Baba Vanga, izgubila je vid kao dvanaestogodišnjakinja, no čini se da je to nadoknadila “duhovnim” vidom. Vjeruje se da joj je to omogućilo da vidi budućnost.

Godine 1923. obitelj se zbog nestašice hrane preselila u Novo Selo (Novo Selo), na cesti za Petrich, gdje je živio stric Kostadin. Vanga je iznenada oslijepila u dobi od 12 godina, i to za vrijeme strašnog uragana. Jak vjetar koji je rušio sve pred sobom obrušio se na djecu, koja su se vraćala sa izvora “Hanska česma”. Vihor je malu Vangu bacao daleko kroz zrak, noseći je kao slamku. Prilikom pada zadobila je ozljede, od udaraca po tijelu i glavi. Kad se nevolja smirila, pronašli su je ozlijeđenu, gotovo zatrpanu hrpom prašine i pijeska. Glava ju je jako boljela, a od velike nečistoće nije mogla ni oči otvoriti. Od tada su joj oči ostale zauvijek zatvorene, a kapci zavezani. Liječnici kod kojih su išli nisu joj mogli pomoći. Navodno dvije operacije u Skoplju i jedna u Beogradu nisu imale učinka. Godine 1926., po savjetu susjeda, slijepu djevojčicu Vangu šalju u “Dom slijepih” u Zemunu, gdje je provela dvije godine. Bugarka je u Kući prijavljena pod srpskim imenom i prezimenom, kao Anđelija Tasić. U tom pansionu za slijepe, osnovanom 1917. u Bizerti (a 1919. premještenom u Zemun, u zgradu bivše vojarne), Vanga se školovala i formirala svoju izuzetnu osobnost. Tamo je upoznala ljubav svog života, slijepog bugarskog mladića. Međutim, otac je iznenada došao po nju 1928. godine i vratio je kući u Strumicu; grubo je prekinuo Vangine snove o mladenačkoj ljubavnoj sreći. Nakon smrti maćehe Tanke (umrla je pri porodu), od nje se, iako slijepa i mlada, očekivalo da brine i odgaja svoju mlađu braću i sestre. I tada je vidovita Vanga uspješno vodila kućanstvo (čak je i šivala koncem) sve do Drugog svjetskog rata.

Previous articleSkakali po njemu, stavljali mu vreću na glavu: Britanac koji se borio na strani Ukrajine otkrio užase s kojima se suočavao
Next articleKaja pratila Vrsaljkov oproštaj od reprezentacije iz svečane lože na Maksimiru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here