Home Mozaik Znanstvenici otkrili zastršujuću stvar u kostima neandertalaca: Moglo bi biti uzrok njihovog...

Znanstvenici otkrili zastršujuću stvar u kostima neandertalaca: Moglo bi biti uzrok njihovog izumiranja

113
0
c75d2c7a c9a7 4c4e b9e0 3040ecc30b7a
c75d2c7a c9a7 4c4e b9e0 3040ecc30b7a

Herpesvirusi, zajedno s drugim drevnim virusima, mogli su imati presudnu ulogu u izumiranju neandertalaca, sugeriraju najnovija istraživanja. Znanstvenici su otkrili ostatke ovih virusa, uključujući virus herpesa, u 50.000 godina starim kostima neandertalaca pronađenim u ruskoj pećini. Ovo otkriće otvara nova vrata u proučavanju odnosa između virusa i izumiranja drevnih ljudskih predaka.

Istraživanje provedeno u Brazilu identificiralo je ostatke virusa herpesa, papiloma virusa i adenovirusa kod dva muška neandertalca, što pruža prve konkretne dokaze koji sugeriraju da su neandertalci bili izloženi virusnim infekcijama. Znanstvenici su optimistični da će uskoro moći sintetizirati ove viruse i testirati njihove reproduktivne i patogene karakteristike u laboratorijskim uvjetima, što bi omogućilo usporedbu s modernim verzijama tih virusa.

“Ovi se virusi stoga mogu proučavati u pogledu njihovih reproduktivnih i patogenih karakteristika i usporediti s današnjim verzijama”, rekao je Marcelo Brions, glavni autor studije.

“Skeptičan sam da ćemo to moći izvesti, s obzirom na to da ne razumijemo kako se DNK virus uništava i kako rekonstruirati popravljene dijelove u potpuni virusni genom.”

Ostaci ovih neandertalaca prvi su put otkriveni 2022. među devet drugih koji su dijelili DNK, što znači da su bili u srodstvu. Kći i njezin otac bili su među ostacima, a on je dijelio mitohondrijski DNK s dvojicom muškaraca, otkrivajući da su dijelili ženskog pretka, vjerojatno istu baku.

Bilo je znakova da je dob bila u rasponu od djece i tinejdžera do odraslih i vjeruje se da su svi umrli u isto vrijeme, ali istraživači nisu znali kako

Osim virusa herpesa, papiloma virusa i adenovirusa, istraživači vjeruju da su i drugi virusi mogli imati ulogu u izumiranju neandertalaca. Daljnja ispitivanja bit će ključna za potvrdu ovih teorija i za bolje razumijevanje dinamike izumiranja ove drevne ljudske vrste.
(foto: neanderthal.de)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here