Home Vijesti Župan Komadina o Lex LNG: Kvarner nije na prodaju!

Župan Komadina o Lex LNG: Kvarner nije na prodaju!

1307
0
Zlatko Komadina i Mirela Ahmetović

Lex LNG Kvarner nije na prodaju – poručio je župan Zlatko Komadina na današnjoj konferenciju za novinare sazvanoj zbog aktualne situacije oko projekta LNG terminala na Omišlju i najavljenom donošenju tzv. lex LNG-a.

“Očekujem od države partnerstvo s lokalnom zajednicom u pripremi i kreiranju zakona. Lokalna zajednica je „država”, kao što je središnja država, država. Četiri puta dosad raspravljali smo o LNG-u na Županijskoj skupštini u ovih 10 godina. Sva četiri puta imali smo jednoglasne zaključke svih političkih opcija koje predstavljaju sve građane Primorsko-goranske županije”, rekao je župan.

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović naglasila je da je odluku protiv plutajućeg LNG terminala donijela i koordinacija svih gradonačelnika i načelnika JLS s otoka Krka te da nije istina, kako neki mediji navode, da je LNG u svojoj prvoj i drugoj fazi usklađen s prostorno-planskom dokumentacijom. Lokacijska dozvola izdana je za kopneni terminal, na točno određenoj lokaciji. Plutajući LNG terminal planira se na potpuno drugoj lokaciji za koju prostornim planovima nisu utvrđeni lokacijski uvjeti, a lokacijska dozvola se samim time nema na temelju čega izdati. “Gotovo je nevjerojatno da je uopće upućena u proceduru studije utjecaja na okoliš za zahvat koji uopće nije planiran niti jednom prostorno-planskom dokumentacijom, što je preduvjet pisanja studije utjecaja na okoliš. Prostornim planom Općine Omišalj i PGŽ, luka na kojoj se namjerava svrstati FSRU brod je razvrstana kao luka posebne namjene, industrijska luka. Za tu industrijsku luku, sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, davanje koncesije mora biti utemeljeno na prostornim planovima, a nije. Vlada želi olakšati i ubrzati realizacija plutajućeg LNG terminala, ali mimo postojećih zakona”, naglasila je načelnica.

Na konferenciji je također istaknuto da se prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, koncesija za korištenje pomorskog dobra daje putem javnog natječaja, kako bi tržišna utakmica bila javna i transparentna. Izbjegavanjem natječaja, odnosno najavom lex LNG-a i dodjelom koncesije na zahtjev, legaliziralo bi se pogodovanje jednom poduzeću, a to je LNG Hrvatska koji će imati samo 25 posto udjela u cijelom tom projektu, što će automatski biti pogodovanje stranim investitorima, a ne RH. Tim pogodovanjem jednom poduzeću minimalizirala bi se i koncesijska naknada čime bi se oštetio državni, županijski i proračun Općine Omišalj. Gdje je onda tu partnerstvo s lokalnom zajednicom i gdje je naknada lokalnoj zajednici za pretrpljenu štetu ostaje otvoreno pitanje, rečeno je na konferenciji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here