Vijesti

Župan Komadina o Lex LNG: Kvarner nije na prodaju!

Župan Komadina o Lex LNG: Kvarner nije na prodaju!

Zlatko Komadina i Mirela Ahmetović

Lex LNG Kvarner nije na prodaju – poručio je župan Zlatko Komadina na današnjoj konferenciju za novinare sazvanoj zbog aktualne situacije oko projekta LNG terminala na Omišlju i najavljenom donošenju tzv. lex LNG-a.

“Očekujem od države partnerstvo s lokalnom zajednicom u pripremi i kreiranju zakona. Lokalna zajednica je „država”, kao što je središnja država, država. Četiri puta dosad raspravljali smo o LNG-u na Županijskoj skupštini u ovih 10 godina. Sva četiri puta imali smo jednoglasne zaključke svih političkih opcija koje predstavljaju sve građane Primorsko-goranske županije”, rekao je župan.

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović naglasila je da je odluku protiv plutajućeg LNG terminala donijela i koordinacija svih gradonačelnika i načelnika JLS s otoka Krka te da nije istina, kako neki mediji navode, da je LNG u svojoj prvoj i drugoj fazi usklađen s prostorno-planskom dokumentacijom. Lokacijska dozvola izdana je za kopneni terminal, na točno određenoj lokaciji. Plutajući LNG terminal planira se na potpuno drugoj lokaciji za koju prostornim planovima nisu utvrđeni lokacijski uvjeti, a lokacijska dozvola se samim time nema na temelju čega izdati. “Gotovo je nevjerojatno da je uopće upućena u proceduru studije utjecaja na okoliš za zahvat koji uopće nije planiran niti jednom prostorno-planskom dokumentacijom, što je preduvjet pisanja studije utjecaja na okoliš. Prostornim planom Općine Omišalj i PGŽ, luka na kojoj se namjerava svrstati FSRU brod je razvrstana kao luka posebne namjene, industrijska luka. Za tu industrijsku luku, sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, davanje koncesije mora biti utemeljeno na prostornim planovima, a nije. Vlada želi olakšati i ubrzati realizacija plutajućeg LNG terminala, ali mimo postojećih zakona”, naglasila je načelnica.

Na konferenciji je također istaknuto da se prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, koncesija za korištenje pomorskog dobra daje putem javnog natječaja, kako bi tržišna utakmica bila javna i transparentna. Izbjegavanjem natječaja, odnosno najavom lex LNG-a i dodjelom koncesije na zahtjev, legaliziralo bi se pogodovanje jednom poduzeću, a to je LNG Hrvatska koji će imati samo 25 posto udjela u cijelom tom projektu, što će automatski biti pogodovanje stranim investitorima, a ne RH. Tim pogodovanjem jednom poduzeću minimalizirala bi se i koncesijska naknada čime bi se oštetio državni, županijski i proračun Općine Omišalj. Gdje je onda tu partnerstvo s lokalnom zajednicom i gdje je naknada lokalnoj zajednici za pretrpljenu štetu ostaje otvoreno pitanje, rečeno je na konferenciji.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Vedrana Spadoni osniva udrugu Primorski Hrvat

spDecember 13, 2018

Komadini proračun podržali Knežević i Živi zid, Most za trgovinu optužio i HDZ!

spDecember 13, 2018

Obilan snijeg stiže u Gorski kotar, biti će ga i na Kvarneru!

spDecember 12, 2018

Počeli radovi na sustavu za zasnježenje na Platku

spDecember 12, 2018

Bišćanu odbijena žalba na presudu za lomljenje nosa taksisti

spDecember 12, 2018

Odbor za kulturu nije prihvatio prijedlog proračuna za 2019. godinu

spDecember 12, 2018

Grad Rijeka i Vlada RH potpisali ugovore o financiranju projekta Europske prijestolnice kulture

spDecember 11, 2018

Utvrđene konačne rang liste stipendista Grada Rijeke

spDecember 11, 2018

U Listi za Rijeku predstavljen projekt multimedijalne knjižnice za djecu s teškoćama u razvoju

spDecember 11, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.