Sport

138. jadranski derbi

138. jadranski derbi

jadranski-derbiNogometaši Rijeke i Hajduka u subotu 15. kolovoza od 19 sati odigrat će 138. jadranski derbi. Povijest ogleda dva rivala s obale Jadranskog mora ide od 1946. godine kada je HNK Rijeka (tada NK Kvarner) nakon uspješno izborenog mjesta u Prvoj jugoslavenskoj ligi gostovala na Plinari i izgubila 1:0 pogotkom Batinića. Prvu pobjedu Rijeka je dočekala 1962. godine kada je na Kantridi slavila golovima Zadela (2), Veselice i Lukarića.
Do danas Rijeka i Hajduk su odigrali 137 ogleda, Rijeka je ostvarila 35 pobjeda, Hajduk 55 dok je 47 utakmica završilo remijem uz 198 postignutih golova Hajduka i 154 postignuta pogotka Rijeke.
Ukoliko Rijeka ostane neporažena protiv Hajduka, momčad Matjaža Keka izjednačit će Hajdukov niz neporaženosti u međusobnim ogledima. Naime, od lipnja 1980. do kolovoza 1985. Hajduk je bio neporažen protiv Rijeke u 12 uzastopnih utakmica (šest pobjeda i šest remija), dok je trenutni niz Rijeke počeo u rujnu 2012. i došao do 11 uzastopnih utakmica bez poraza (devet pod vodstvom Matjaža Keka) u ogledima s Hajdukom (šest pobjeda i pet remija).
Najbolji strijelci u jadranskim derbijima su Anas Sharbini, Zvonko Bego i Zvonimir Deranja koji su postigli po sedam golova, dok je četiri igrača postizalo pogodak u dresu oba kluba… To su Tomislav Erceg (ukupno pet golova, tri za Hajduk i dva za Rijeku), Nenad Gračan (ukupno dva pogotka, po jedan za Rijeku i Hajduk), Željko Mijač (ukupno tri pogotka, dva za Hajduk i jedan za Rijeku) i Igor Musa (ukupno tri pogotka, dva za Hajduk i jedan za Rijeku).
Kroz povijest ukupno 56 igrača je igralo za oba kluba, dok je devet trenera sjedilo na klupi i Rijeke i Hajduka.
Još jedna zanimljivost vezana uz ogled Rijeke i Hajduka svakako je i činjenica da će Stadion HNK Rijeka biti deseti na kojem se igrao Jadranski derbi. Naime, Rijeka i Hajduk do sada su igrali na Starom placu, Poljudu (Split), Lapadu (Dubrovnik), Šubićevcu (Šibenik), Stanovima (Zadar), Stadionu hrvatskih vitezova (Dugopolje), Stadionu JNA (Beograd), Campo Cellini (Rijeka) i Stadionu Kantrida (Rijeka).

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sport

More in Sport

Bišćan: Moramo biti zadovoljni

spFebruary 16, 2019

VIDEO: Bez golova i pobjednika u Jadranskom derbiju!

spFebruary 16, 2019

152. Jadranski derbi

spFebruary 16, 2019

Igor Bišćan uoči Hajduka: Posebna utakmica za nas i naše navijače

spFebruary 15, 2019

Bolnica na Rujevici: Tomečak ozlijedio koljeno, Čolak van stroja mjesec dana!

spFebruary 13, 2019

Uprava NK Rijeke odgovorila Armadi: Ulaznice pojeftinile zbog karnevala

spFebruary 12, 2019

Armada opet udarila na Miškovića, tvrde da ih želi maknuti sa stadiona

spFebruary 11, 2019

Stjepan Lončar: Predivan je osjećaj dati prvi gol za Rijeku

spFebruary 11, 2019

Bišćan: Vidjelo se da smo bolja momčad

spFebruary 10, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.