Home Vijesti FOTO: Završio Riječki karneval

FOTO: Završio Riječki karneval

134
0

Gotovo 8.000 maškara u 94 grupe i s 73 alegorijska kola činila su 27. međunarodnu karnevalsku povorku, veliko finale Riječkog karnevala, koja se ove godine održala na Valentinovo. Tako su se na ulicama središta grada ispreplele mašta i ljubav, dokazujući još jednom kako u Rijeci karneval “peto godišnje doba”!


foto: rijeka.hr

Međunarodna povorka ni ove godine nije razočarala – niti je recesija smanjila veselje i šarenilo, niti je Valentinovo smekšalo karnevaliste koji koriste ovu prigodu da na duhovit i često vrlo diretan način komentiraju događanja u protekloj godini. Lijepo vrijeme privuklo je velik broj građana ali i gostiju iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Gledatelji su povorku pratili od Rive Boduli, preko Delte i Fiumare do Korza, gdje se maškarane grupe predstavljale ispred središnje pozornice uz kratki program i komentare voditeljskog dvojca Irene Grdinić i Maria Battifiace. Dž trase je bilo ukupno sedam pozornica. Maškare su pozdravljali gledatelji s posebno postavljenih tribina, a maštoviti kostimi i ludorije mogli su se istodobrno vidjeti u cijeloj Rijeci i svijetu, i to putem direktnog televizijskog prijenosa Kanala RI, čiji je signal preuzet i za prijenos putem internetske stranice Riječkog karnevala. Prijenos putem interneta je do 16 sati pratilo 6.500 gledatelja iz ukupno 61 zemlje.

Na karnevalu, pored grupa iz Rijeke i okolice te cijele županije, sudjelovale su i grupe iz svih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva (Italija, Slovenija, Crna Gora, Mađarska ). Najveće internacionalno šarenilo došlo je u sastavu studentskih udruga – u AIESEC-u studenti iz Italije, Mađarske i Slovenije, grupi AEGEE studenti iz Italije, Poljske, Njemačke, Španjolske, Turske i drugih europskih zemalja, u grupi Kaprićošci studenti iz Turske, Mađarske, Poljske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a u grupi PAR-NEPAR sudjelovali su studenti iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Među međunarodnim grupama bile su i grupe gradova prijatelja Rijeke – Estea i Faenze iz Italije te Csepela iz Mađarske, a među gostima Riječkog karnevala bili su i visoki gosti, veleposlanici Alžira, Austrije, Danske, Egipta, Francuske, Grčke, Irana, Izraela, Japana, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Španjolske, došao je i predstavnik Svjetske banke za Hrvatsku, kao i predstavnici Kawasakija iz Japana, najstarijeg riječkog grada prijatelja. Iako ove godine nema Karnevalskog bala, sačuvan je njegov humanitarni karakter, pa su gosti pozvani da sudjeluju u prikupljanju sredstava za rad Prihvatilišta za beskućnike Ruže Sv. Franje na Kozali.

I ove su godine maškarane grupe pokazale svoju kreativnost. Nekoliko je grupa spojilo temu karnevala i Valentinova, središtem grada prošetali su se Rimljani, Egipćani, Španjolke, Škoti i Eskimi, a Rijeku su posjetili Petar Pan i njegova Zvončica, Robin Hood, Pinokio i Flintstonesi. Maštoviti su kosci i orači, ribari na suhom, čuvari Ričine, Jakovarska tunera, mukavci i vještice, mikrobi, Crvenkapice, beračice mandarina… No, što su sve smislili sudionici karnevala najbolje se vidi na fotografijama, u prijenosu ili pak snimci karnevala, koja će uskoro biti dostupna na mrežnim stranicama Riječkog karnevala.

U središtu grada sve je u znaku maškara, pa je tako za sve zainteresirane bilo organizirano oslikavanje lica na više punktova u centru grada.

Po završetku karnevalske povorke, kada su Halubajski zvončari tradicionalno zatvorili povorku, na centralnoj pozornici uslijedila je primopredaja ključa grada iz ruku Meštra Tonija natrag gradonačelniku Vojku Obersnelu, ali samo na čuvanje – do sljedećeg Riječkog karnevala. Završni čin bilo je jedinstveno Pal6jenje Pusta na moru kod Adamićevog gata u akvatoriju Riječke luke, u organizaciji karnevalske udruge “POM-F-RI” te prigodni glazbeni program u šatoru na Gatu Karoline Riječke. (rijeka.hr)

Previous articleUsred kazališta opljačkan ansambl Montažstroja!
Next articleBurza u očekivanju rezultata HT-a

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here