Home Biznis Burza u očekivanju rezultata HT-a

Burza u očekivanju rezultata HT-a

774
0

Objava poslovnih rezultata za posljednji lanjski kvartal i cijelu prošlu godinu T-HT-a najavljena je za utorak. U međuvremenu, analitičari Raiffeisen Centrobanka snizili su preporuku za dionice T-HT-a s “držati” na “smanjiti”. Ciljanu cijenu na 12-mjesečnoj razini procjenjuju na 299 kuna, dok dividendu za prošlu godinu procjenjuju u visini od 26 kuna. Procjenjuju da će kompanija izvijestiti o 7,3 posto nižim prihodima u zadnjem lanjskom tromjesečju.

Kako ističu iz Raiffeisen Centrobanka, ta je dionica prošle godine bila znatno bolja od ostalih vrijednosnica konkurentskih kompanija u regiji srednje i istočne Europe, no ova godina neće biti tako jednostavna za tu dionicu zbog posebnog poreza od šest posto na mobilne usluge, te gotovo zasićeno tržište mobilne telefonije.

Analitičari Erste banke, pak, povećali su ciljanu cijenu dionice T-HT-a s 300 na 310 kuna, no istodobno su smanjili preporuku za dionicu s ‘akumuliraj’ na ‘drži’, jer se cijena dionice kreće u rasponu od 0 do plus 10 posto u odnosu na ciljanu cijenu. Analitičari Erste banke očekuju pad prihoda T-HT-a u četvrtom lanjskom kvartalu za 7,5 posto na godišnjoj razini zbog recesije, koja navodi potrošače na manje korištenje telekom usluga, a i izaziva veću osjetljivost na cijene. U tom kvartalu očekuju i pad EBITDA-e T-HT-a za 19,6 posto u odnosu na isto tromjesečje 2008. godine.

U ponedjeljak bi Hrvatski zavod za zapošljavanje trebao objaviti podatke o broju nezaposlenih u siječnju. Prošloga su tjedna buru izazvali neslužbeni podaci prema kojima je u tom mjesecu bez posla ostalo više od 17.000 radnika, a broj nezaposlenih dosegnuo oko 309.000. U anketi Hine šest makroekonomista procjenjuje da je u siječnju stopa nezaposlenosti dosegnula između 17 i 17,5 posto. U prosjeku, očekuju da će iznositi 17,3 posto, dok je u prosincu prošle godine dosegnula 16,7 posto, najvišu razinu od početka 2007. godine.Podatak o stopi nezaposlenosti Državni zavod za statistiku objavit će u drugoj polovici ovoga mjeseca.
(hina/rijekadanas)

Previous articleFOTO: Završio Riječki karneval
Next articleJakov Fak brončani u Vancouveru!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here