Home Vijesti 3. maj od danas u vlasništvu Uljanika

3. maj od danas u vlasništvu Uljanika

2518
0

3majDoslovce u posljednji trenutak prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju potpisan je ugovor o prodaji 3. maja Uljaniku. Nakon tri neuspješna pokušaja privatizacije, riječki 3. maj posljednje je državno brodogradilište u Hrvatskoj koje odlazi u privatno vlasništvo.

Potpisivanjem ugovora završili smo težak i zahtjevan proces privatizacije hrvatske brodogradnje, i to samo dva dana prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Uvjeren sam da smo stvorili uvjete za ono što već dugo nismo imali – konsolidaciju, konkurentnost i profitabilnost te važne djelatnosti, rekao je ministar Ivan Vrdoljak prilikom potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu državnih dionica Brodogradilišta 3. maj pulskome Uljaniku. U ime Uljanika ugovor je potpisao predsjednik Uprave Gianni Rossanda.

Prije potpisivanja ugovora održanana je Glavna skupština Brodograđevne industrije 3. maj, nakon što su već održane u četiri manje trećemajske tvrtke. Uljanik preuzima samo najveće društvo u Grupi 3. maj, a četiri manje tvrtke ostaju u državnome vlasništvu.

Pulsko brodogradilište Uljanik tako je za jednu kunu postalo vlasnik 83 posto dionica u temeljnome kapitalu 3. maja, uz obvezu da kasnije i radnicima ponudi upis dionica pod jednakim uvjetima kao i uljanikovcima. U pet godina Uljanik će za troškove restrukturiranja Uljanik uložiti 842 milijuna, a država 847 milijuna kuna.

Prodajom Uljaniku 3. maj je spašen od likvidacije, rekao je na jučerašnjoj sjednici Gradskoga vijeća riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Zbog sumnje da bi se državne potpore mogle prelijevati u Uljanik, sljedećih će pet godina sve nadgledati povjerenik Europske komisije.

Radnici još uvijek ne znaju kako će teći proces spajanja dvaju brodogradilišta, napominje glavni povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju Juraj Šoljić. Ističe kako je od svih hrvatskih brodogradilišta jedino 3. maj išao po posebnome programu i zaposleni još uvijek ne znaju detalje programa restrukturiranja – prije svega, što će proizvoditi i koliko će radnika ostati bez posla. (radio rijeka)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here