Home Vijesti 3. maj se nada ugovorima s domaćim brodarima uz potporu Vlade

3. maj se nada ugovorima s domaćim brodarima uz potporu Vlade

998
0

U organizaciji riječke podružnice Hrvatske narodne stranke danas je u Rijeci održan okrugli stol o Brodogradilištu “3. maj” i njegovoj budućnosti na kojem su sudjelovali predstavnici tog brodogradilišta, sindikata, političkih stranaka i lokalne i regionalne vlasti. Predsjednik riječke podružnice HNS-a Đani Poropat dao je punu potporu novoj Upravi “3. maja”. Rekao je da bi trebalo ponovno razmisliti o privatizaciji tog brodogradilišta u razdoblju u kojemu diljem svijeta padaju cijene. Sada je bitno, dodao je, da se uz potporu Vlade potpišu ugovori za gradnju četiri broda za “Uljanik plovidbu” i “Tankersku plovidbu”, a da javnosti ubuduće budu dostupni podaci o poslovanju kooperanata unutar Bordogradilišta.

Predsjednik Uprave “3. maja” Željko Starčević ocijenio je da se stanje u tom brodogradilištu stabilizira, pri čemu je istaknuo da se uz potporu Vlade mogu potpisati ugovori s domaćim brodarima.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević je ustvrdio da odluka Vlade o privatizaciji brodogradilišta nije ni pametna ni razumna jer sada za to nije pogodno vrijeme. Ako bismo se, kao uvjet za ulazak u EU, morali odlučiti na privatizaciju, svakako bi trebalo voditi računa i o očuvanju radnih mjesta, a ne samo o visini ponuda pri odluci u procesu privatizacije, rekao je.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da je Vlada najprije najavljivala preustroj brodogradilišta, a zatim je odjednom, nakon razgovora s predstavnicima Europske komisije, najavila hitnu provedbu privatizacije. Obersnel se upitao je li strategija Vlade prema brodogradnji utemeljena na “bespogovornom slušanju EU” ili zaštiti interesa domaće brodogradnje. Stajalište Vlade mora biti inzistiranje na odgodi privatizacije dok se ne obavi preustroj, istaknuo je gradonačelnik.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina podupro je Upravu na čelu sa Željkom Starčevićem te ustvrdio da “3. maj” nije slučajno došao u loše stanje. Pritom je istaknuo da je velika odgovornost na Nadzornom odboru Brodogradilišta koji, nakon svega, kako je rekao, i dalje “sjedi u istom sastavu kao da se ništa ne događa”. (Hina)

Previous articleNema kredita za brodogradnju i HAC
Next articleZoran Radić: Slavica nije u Rijeci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here