Home Biznis Nema kredita za brodogradnju i HAC

Nema kredita za brodogradnju i HAC

105
0

Svim brodogradilištima, osim Uljanika, hrvatske su banke zatvorile kreditne linije. Jutarnji list doznaje da 3. maj, primjerice, ne može doći do već ranije odobrenih 10 milijuna eura kredita PBZ-a, a trogirski škver ne može podići iz HBOR-a vlastita avansnom uplatom pristigla sredstva. Banke s druge strane traže od škverova da im plate dospjele kreditne obveze, no ovi su im otvoreno rekli – novca nemamo. Situacija između brodogradilišta i banaka nikad nije bila napetija i, kako stvari stoje, direktno će se morati umiješati Vlada. Idućih dana očekuju se tvrdi pregovori, no to je samo jedna od otvorenih fronti između banaka i kreditnih korisnika.

Neočekivani problem

Garancije:

HAC i HBOR nisu dobili kredite iako su imali i  državna jamstva 

Škveranima, kojima je voda već ionako preko grla, blokada izvora financiranja novi je i neočekivani problem koji im je sada i najveća opasnost. Bez kredita neće biti za plaće, ni sve druge potrebe, staje proizvodnja, a to doslovno urušava brodograđevne sustave. No financijski izvori ne zatvaraju se samo za brodogradnju. Jednako važna djelatnost cestogradnja također je suočena s nemogućnošću dobivanja novih kredita, a čak ni  HBOR nije uspjela osigurati novac na inozemnom tržištu. Hrvatske autoceste (HAC) nisu uspjele dobiti 200 milijuna eura kredita potrebnog za tekuće financiranje. HAC je na komercijalnom tržištu kredita dobio odbijenicu iako je novac tražio za projekt koji ima jamstvo države, na što je jučer u Dubrovniku upozorio i šef HNS-a Radimir Čačić.

– Ni državna jamstva više nisu dovoljna da bi HAC dobio kredit za projekt gradnje autoceste prema Dubrovniku. A prije su se banke međusobno nadmetale koja će nam ponuditi povoljniji kredit pa smo raspisivali natječaje za kredite – komentira Čačić. Iako razlog takvog zaokreta vidi i u financijskoj krizi zbog čega su banke postale puno opreznije prilikom plasmana novca, Čačić tvrdi kako je za to kriva i vlada koja je ponudila loš i preskup projekt gradnje autoceste.

Bez ijedne ponude

Brodogradnja:

3. maj ne može povući ni kredit koji mu je PBZ  ranije već  odobrila 

HBOR je na inozemnom road-showu pokušao osigurati 330 milijuna eura za svoje projekte u Hrvatskoj, ali nije dobio nijednu ponudu banaka, dakle nitko nije pokazao interes da dade novac HBOR-u. Nije pomoglo ni to što je i HBOR imao državna jamstva. Hrvatsko gospodasrstvo već osjeća posljedice. Na margini opatijskog skupa ekonomista čulo se da je HBOR nekim korisnicima svojih kredita poslao obavijesti da se privremeno obustavlja isplata već odobrenih zajmova za razvoj poduzetništva.

– Ako se ni uz državna jamstva ne može dobiti novac, to je velik problem i upozorenje. Jer to znači da banke prestaju plasirati novac prema Hrvatskoj zbog svojih problema ili prestaju zbog loše situacije u Hrvatskoj – komentira predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić. 

Previous articleAhmad Sharbini: Dosta je bilo pehova
Next article3. maj se nada ugovorima s domaćim brodarima uz potporu Vlade

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here