Home Sport 47-godišnja gimnastičarka ruši rekorde: ima velike šanse kvalificirati se na 9. Olimpijskim...

47-godišnja gimnastičarka ruši rekorde: ima velike šanse kvalificirati se na 9. Olimpijskim igrama u svojoj karijeri

70
0

U svijetu ženske umjetničke gimnastike koja se uvijek mijenja, postoji jedna konstanta koja traje više od tri desetljeća: Oksana Chusovitina.

47-godišnjakinja je najavila da će njezino posljednje natjecanje biti OI u Tokiju 2020.

Tamo ju je dočekao pomalo tmuran oproštaj. Bez navijača na tribinama koji bi odali počast njezinoj legendarnoj karijeri, suci, treneri i njezini kolege sportaši dali su sve od sebe da joj prirede ispraćaj dostojan svega što je dala sportu.

Nakon što je kroz suze u očima zahvalila okupljenima u zgradi, medijima je rekla da je to njezin labuđi pjev.

“Bile su to suze radosnice jer me toliko ljudi podržavalo“, rekla je Chusovitina o ovacijama koje je dobila od nekolicine prisutnih u Tokiju. “Bila sam spremna se da moja sportska priča ovdje završiti, ali nemoguće je biti potpuno spreman za prekid karijere.”

Ispostavilo se da nije.

U rujnu 2021., samo nekoliko mjeseci od tih Olimpijskih igara u Tokiju, Chusovitina je na Instagramu objavila da će se vratiti treninzima, sanjajući jednu medalju na velikom natjecanju – Azijskim igrama – za Uzbekistan.

“Želim svima reći da sam se odlučila pripremiti za Azijske igre 2022.”, rekla je na svom Instagram storyju. “Jednostavno ne mogu završiti karijeru bez medalje za Uzbekistan.”

Budući da je to natjecanje odgođeno do 2023. zbog ograničenja vezanih uz COVID-19, Chusovitina je rekla da će se usredotočiti na deveto putovanje na Olimpijske igre u Parizu 2024.

“Dobro sam razmislila i odlučila da ću se nakon Azijskih igara pripremiti i za Olimpijske igre u Parizu 2024.”, rekla je Chusovitina prema članku Uzbekistanskog olimpijskog odbora.

Chusovitina je sudjelovala na povijesnih osam Olimpijskih igara, nakon što je debitirala kao dio Ujedinjenog tima (ex SSSR) na Olimpijskim igrama 1992. godine. Tamo je osvojila zlatnu medalju.

Iako je predstavljala Uzebekistan na Igrama 1996., 2000. i 2004., njezina druga olimpijska medalja došla je nekih 16 godina kasnije na Olimpijskim igrama 2008. godine. Tada je Chusovitina, koja je tada predstavljala svoju treću naciju na Igrama, Njemačku, osvojila srebrnu medalju u preskoku. U to vrijeme, imala je već 33 godine, Chusovitina je bila samo 0,075 bodova udaljena do zlatne medalje.

A sada se njena priča nastavlja.

Preskočila je Svjetsko prvenstvo u umjetničkoj gimnastici 2022. u Liverpoolu kako bi se pripremila za ovu sezonu gdje će težiti kvalificiranju za Pariz na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu u Belgiji krajem rujna.

Njezina je sezona započela u dobroj formi, jer je osvojila brončane medalje u preskoku na prve dvije etape Svjetskog kupa u sezoni u Cottbusu i Dohi.

“Hvala svima na podršci”, napisala je na Instagramu nakon događaja u Cottbusu. “Prvi start, prva medalja.

“Bit će ih još”, dodala je.

U slučaju da netko sumnja u to.

Previous articleMilan kreće po Luku Vuškovića! Calciomercato: Imaju tajno oružje
Next articleVIDEO: Nepoznati muškarac pokušao se potući s UFC-ovim borcem. Spasila ga supruga

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here