Home Mozaik 5 savjeta za pospremanje kuhinje bez stresa

5 savjeta za pospremanje kuhinje bez stresa

116
0
pexels zvolskiy 2062426

Kaže li netko da je “profesionalni čistač nereda”, ne radi se o šali, već je to osoba koja profesionalno pomaže drugima da se oslobode suvišnih predmeta kako bi stvorili uredne i skladne prostore. Uklanjanje nereda sve je popularnija praksa. Ona ne samo da ima za cilj pospremiti prostor, već joj je smisao smanjiti stres i eliminacijom se osloboditi svega što se oko nas smatra beskorisnim. Pojam dolazi od engleskog “to declutter”, što znači “dovesti u red”. Donosimo par savjeta za pospremanje kuhinje.

Stručnjakinja za pospremanje kuhinje

To nije tako jednostavno kako se čini. Tu u pomoć priskaču stručnjaci za uklanjanje nereda, uključujući Juliju Williamson koja već neko vrijeme surađuje s Business Insiderom. Ona čitateljima daje nekoliko savjeta o tome kako “raščistiti” svoj dom. U ovom slučaju počevši od kuhinje.

«Kuhinja je – piše stručnjakinja – općenito srce kuće i stoga je podložna skupljanju nereda nadzvučnom brzinom. Ovih pet savjeta vratit će vam malo prostora i povećati vaš mir uz minimalan napor.”

Ormarić za začine

Počinjemo pregledom vašeg ormarića sa začinima. Za 10-ak minuta, “uvidjet ćete da se značajan dio vaših začina pretvorio u neukusan, neugodan prah.” Većina njih ima kraći rok trajanja nego što možete zamisliti. «Mljeveni začini – objašnjava – traju oko godinu dana nakon otvaranja, dok cijeli začini (nemljeveni muškatni oraščić, kardamom itd.) mogu trajati od jedne do tri godine».

«Otvorite te staklenke i bacite» sve što neprivlačno miriše. Kao savjet za budućnost, «morate li kupiti začin za određeni recept, kupite malu količinu», možda u rinfuzi. Nema potrebe držati cijelu staklenku pri ruci ako je više nikada nećete koristiti.

Šalice, tako se lako gomilaju

“Vrijeme je da budemo realistični u vezi šalica za kavu i doručak. Često biste trebali organizirati vjenčanje da ih sve zajedno upotrijebite.” Odakle sve te šalice? To su darovi, promotivni gadgeti ili impulzivna kupnja: ukratko, beskorisne su. Šalice iskaču kao gljive, ali na kraju “svako jutro koristite uvijek istu”. Deset minuta da shvatite što ćete ili nećete koristiti omogućuje vam uštedu puno prostora unutar ormarića. Kako razumjeti što od toga zadržati, a što baciti ili pokloniti? «Jednostavno – kaže Julia Williamson – zapitajte se biste li potrošili 10 eura da je zamijenite ako se izgubi ili razbije. Ne? Vjerojatno vam se onda baš toliko ne sviđa.”

Ispod sudopera je uvijek sve neuredno

Ako vam poput većine ljudi, ormarić ispod sudopera ispunjen sprejevima, krpama, spužvama i svim vrstama sredstava za čišćenje, “vrijeme je da sagledate situaciju. Izvadite sve, vidite što je korisno, a što ne. Bacite stvari koje nikada nećete koristiti.”

Organiziranje prostora ispod kuhinjskog sudopera jednostavno je i znatno će vam olakšati život. “Možete kupiti organizatore ako je potrebno, ali poslužit će bilo koji stari spremnik: kutije za cipele, kartonske kutije, plastične kante.”

Alati

Lopatice, drvene žlice, kutlače, razno posuđe. «Svi mi – piše stručnjak – imamo više nego što ćemo koristiti u sljedećem desetljeću. Savjet: Imati pet alata za istu stvar nije pet puta bolje nego imati samo jedan.”

Torbe za kupovinu

Izrađuju se od papira, plastike ili neke različite tkanine. Vrlo su korisne dok ne počnu zauzimati cijelu kuhinju. Srećom, imaju drugu namjenu: «Možete ih napuniti svim ostalim stvarima kojih se rješavate. Zadržite ono što se čini kao razuman broj vrećica i budite uvjereni da će ih još doći u vaš život.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here