Home Vijesti ACI i Lurssen jedini ponuđači za Porto Baroš: Rijeka dobiva najveću hrvatsku...

ACI i Lurssen jedini ponuđači za Porto Baroš: Rijeka dobiva najveću hrvatsku marinu!

554
0

Na natječaj za luku nautičkog turizma u Porto Barošu pristigla je jedna ponuda, trgovačkog društva ACI-Gitone, kojom je ponuđena investicija ukupne vrijednosti 363,7 milijuna kuna.

Radi se o trgovačkom društvu u zajedničkom vlasništvu ACI-ja i njemačkog Lurssena, u kojem svaka tvrtka ima polovicu udjela u vlasništvu.

Lurssen je njemačka tvrtka poznata kao jedan od najvećih proizvođača velikih jahti na svijetu, od 2019. godine su vlasnici opatijskih Liburnia Riviera Hotela, a spominju se i kao mogući ulagači u NK Rijeku te kompleks stadiona Kantrida.

Obitelj Lürssen jedno je od najvažnijih imena u maloj njemačkoj brodogradnji, sa 140 godina tradicije u biznisu. Dugogodišnji vojni kontraktori, na gradnju jahti počeli su se fokusirati početkom 80-tih kad su brodogradilište preuzeli njegovi današnji vlasnici i direktori Peter i Friedrich Lürssen. Slavni su postali početkom 90-tih, s jahtama Coral Island i Limitless. Njihove superluksuzne bespoke jahte, posebno one od 70 i 100 metara i više, zbog superiorne kvalitete i dizajna, a posebno radi poslovnog pristupa obitelji Lürssen, statusni su simbol među najbogatijim jahtašima.

Koncesija za Porto Baroš izdaje se na rok od 30 godina na površini pomorskog dobra od 105,8 tisuća četvornih metara, s kapacitetom marine od 500 vezova.

Natječajem je predviđena mogućnost da se koncesijsko područje proširi i na čitav prostor putničke luke od rive Boduli do Boonkera, odnosno do De Franceschijevog Gata.

Potencijalni koncesionar ima namjeru zatražiti proširenje koncesije na području koje ionako trenutno funkcionira kao luka za velike jahte, a trenutno je pod upravljanjem Lučke uprave Rijeka.

Na taj način bi riječka marina postala najveća u Hrvatskoj.

Previous articleUkidanje dvostruke naplate grobne naknade na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća
Next articleStožer civilne zaštite ograničio okupljanja u PGŽ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here