Mozaik

Adio, Šeco, vječni kazališni mladiću

Adio, Šeco, vječni kazališni mladiću

U četvrtak, 7. rujna 2017, u 88. godini života, u Rijeci je preminuo Slavko Šestak, dugogodišnji prvak Hrvatske drame i prvak HNK Ivana pl. Zajca, izniman talent u kojem su se spajale osobine i kvalitete kompletnog kazališnog umjetnika. Napustio nas je svestrani glumac koji je cjelokupnim svojim opusom i umjetničkim djelovanjem utkan u kulturno biće grada Rijeke, čijem je kazalištu bio odan još od 1953. godine.
Napustio nas je naš Šeco, vječni kazališni mladić.
Slavko Šestak rođen je u Karlovcu gdje je završio gimnaziju i srednju glazbenu školu da bi potom nastavio studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Prvi je glumački nastup ostvario u rodnom gradu, nakon kojeg više nije napuštao „daske koje život znače“. Prvi profesionalni angažman dobio je u tadašnjem splitskom Narodnom kazalištu u sezoni 1950/51, a 1953. prelazi u riječko Narodno kazalište „Ivan Zajc“ u Rijeci kojem je ostao vjeran cijeli svoj glumački vijek.
Teško je nabrojati sve najznačajnije i najuspješnije njegove glumačke kreacije jer svoje je uloge umio odglumiti, ali i otplesati i otpjevati. Jednako uspješno i suvereno tumačio je uloge iz klasičnoga i suvremenoga svjetskog repertoara, od kojih ćemo spomenuti samo neke kao što su Mercutio u „Romeu i Juliji”, Cassio u „Otelu”, Vratilo u „Snu Ivanjske noći” i Kralj Lear Williama Shakespearea; Fortunato u „Ribarskim svađama” Carla Goldonija; Markiz od Pose u „Don Carlosu” Friedricha Schillera; Gradonačelnik u „Revizoru” N. V. Gogolja; Gajev u „Višnjiku” A. P. Čehova; Starac u „Stolicama” E. Ionescoa ili Tom u „Staklenoj menažeriji” T. Williamsa. Osobito se istaknuo ulogama u djelima hrvatskih autora Marina Držića (Skup, „Dundo Maroje”), Ivana Gundulića (Divjak, „Dubravka”), Miroslava Krleže (Krešimir Horvat, „Vučjak”; Puba, „Gospoda Glembajevi”; Aurel, „Leda”; Doktor, „Na rubu pameti”), Mirka Božića (Blaž Bogdan, „Pravednik”) i Drage Gervaisa (Celestin, „Duhi”; Admiral, „Karolina Riječka”).
Zahvaljujući svom višestrukom talentu, zapažene je uloge ostvario i u mjuziklu te rock-operi („My Fair Lady”, „Poljubi me, Kato”, „Karolina Riječka”).
Velik je popis i nagrada i priznanja što ih je Slavko Šestak primio u svojoj bogatoj glumačkoj karijeri poput brojnih nagrada UDUH-a (za ulogu Mokorela u Borovoj „Zvijezde su vječne”, Vratila u Shakespeareovu „Snu Ivanjske noći”, Ruzantea u „Muškarčinu”, Martina u Hadžićevu „Hitleru u partizanima”, Mikca u Brešanovoj „Svečanoj večeri u pogrebnom društvu”, Sempronia u Achardovoj „Celestini”), Nagrade Vladimira Nazora za ulogu Gradonačelnika u Gogoljevu „Revizoru”, Nagrade Revije musicala za Profesora Higginsa u „My Fair Lady”, Nagrade na susretu kazališta Hrvatske u Slavonskom Brodu za Gervaisovog Celestina u „Duhima”, te nagrade Grada Rijeke za ulogu Mokorela u predstavi „Zvijezde su vječne” kao i istoimene Nagrade za životno djelo na području kazališne umjetnosti.

„Teatar toliko živi u meni da ja kada ne radim, a sada radim manje što je normalno, ja sanjam teatar svaku noć. Meni teatar fali, ja volim doći u teatar, ja volim ovaj riječki teatar jer je to moj teatar, to je dio mog života, ja sam zaljubljen u njega… Pa ja sam cijeli život proveo u tom teatru, on je dio mene. Volim one zidove, volim onu garderobu u kojoj sam sjedio s pokojnim Veljkom Maričićem…”, kazao je Slavko Šestak u jednom novinskom intervjuu povodom obilježavanja 50. obljetnice svog umjetničkog rada. Tada je, formalno već umirovljen, riječkoj publici ponovno darovao ulogu Celestina, Gervaisova „starog mladića“, koja je možda i više ostalih obilježila njegovu karijeru.

Komemoracija Slavku Šestaku bit će održana u srijedu, 13. rujna u foyeru HNK Ivana pl. Zajca u 13 sati.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Film ‘Kula smrti’ u ‘Art kinu’

spMay 20, 2019

Velika obljetnica Fiumanke – punih 20 godina riječke regate

spMay 20, 2019

Riječki tunel ponovno otvoren!

spMay 20, 2019

Riječki lutkari iz Kragujevca se vratili sa šest nagrada!

spMay 20, 2019

Završen je 10. Student Day Festival: Vatra, Urban, Edo Maajka i Darius Syrossian oduševili tisuće mladih

spMay 19, 2019

‘Leica format’: Najbolja predstava hrvatske drame od ‘Vježbanja života’?

spMay 19, 2019

Bare i Majke sinoć zapalili crne ovce u Baški

spMay 18, 2019

Rudimental sinoć ‘zaludio’ riječku publiku, večeras na SDF-u nastupaju Edo Maajka, Urban, Vatra i DJ Darius Syrossian

spMay 18, 2019

Kreće spektakularni koncertni program Student Day Festivala: Večeras Rudimental, TBF, Krešo Bengalka i drugi

spMay 17, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.