Home Vijesti Afera Medveja: Sud beskućniku oduzeo vlasništvo nad zemljištem za hotel

Afera Medveja: Sud beskućniku oduzeo vlasništvo nad zemljištem za hotel

1477
0

Općinski sud u Opatiji pod predsjedanjem sutkinje Senke Kirša jučer je donio nepravomoćnu presudu kojom zagrebački beskućnik Stipe Ilišinović više nije vlasnik 1769 kvadrata atraktivnog zemljišta u Medveji predviđenog za gradnju hotela.

Sukladno toj odluci teren je vraćen u vlasništvo pokojnog dr. Julijusa Wincklea koji je bio vlasnik prije sklapanja spornog kupoprodajnog ugovora. Naime, Ilišinović je ni sam ne znajući postao vlasnik terena i to temeljem ugovora sklopljenog davne 1981. godine, a za to je doznao tek nakon izbijanja afere i naknadno angažirao odvjetnika te pokušao zadržati vlasništvo.

Kao vlasnici terena tada su se javili i pranećaci dr. Juliusa Winckla koji je inače umro pred više od 100 godina i naravno nikako nije mogao 1981. godine potpisati ugovor s Ilišinovićem.

Uz to ugovor je ovjeren, pečatiran od strane nepostojećeg Sekteratrijata za opću upravu u Rijeci. Po izbijanju afere Općina Lovran sudu u Opatiji podnijela je zahtjev za utvrđivanje ništavnosti takvog ugovora, a kao tužitelj i aspirator na vlasništvo nad terenom “pojavila” se i Republika Hrvatska koja je uz isti zahtjev za utvrđivanje ništavnosti ugovora od suda zatražila i utvrđivanje vlasništva na svoje ime. Sutkinja Kirša na kraju je prihvatila zahtjev za utvrđivanje ništavnosti, pozvavši se na to da je ugovor protivan tadašnjim prislinim propisima.

Naime 1981. godine vrijedio je zakon o građevinskim zemljištima u kojem se izričito zabranjivao prijenos društvenog vlasništva, a naravno Winckleov je teren puno prije bio nacionaliziran kao i brojne druge vrijedne opatijske nekretnine i tereni te imao “status” društvenog vlasništva. Upravo temeljem toga Republika Hrvatska se sada i poziva da je vlasnik terena jer Winckeleovi nasljednici nisu podnijeli pravovremeni zahtjev za denacionalizaciju. Oni su se kao nasljednici pojavili tek po izbijanju afere.

Uglavnom, Opatijski sud o tim odnosima nije raspravljao i oni će se ”rasplitati” u nekim drugim postupcima, već je samo prihvatio zahtjev za utvrđivanje ništavnosti ugovora čime je Ilišinović izbrisan kao vlasnik, te je uspostavljeno prvobitno stanje koje je prije ugovora bilo upisano u zemljišnim knjigama. Dakle trenutni vlasnik terena je pokojni dr. Julijus Winckel. (Jutarnji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here